Najbolja zaštita protiv kompjuterskih virusa

U nekom od predhodinh postova, napisao sam listu 5 najboljih anti-virusnih rešenja. U ovom sam nešto o opštoj bezbednosti.

Odgovor na pitanje “Kako se najbolje zaštiti od virusa?”  je jednostavan: najbolja zaštita za vaš kompjuter protiv virusa ste Vi što znači da se virusi unose u kompjuter isključivo ne pažnjom korisnika.

Sprečavanja virusa da dodju do kompjutera bore se anti virusi kojih trenutno ima mnogo.
Virusi se najlakše unose u kompjuter putem USB flash diskova, skidanjem fajlova sa neproverenih sajtova, posećivanjem sajtova za odrasle kao i nelegalnim programima.

Kako se zaštiti ?
Koristite legalan software, instalirajte antivirus i po mogućstvi firewall, pazite kakve sajtove posećujete i sa kakvih sajtova skidate fajlove.

Šta ako je virus već “upao” u kompjuter ?
Ukoliko je virus već dospeo do vašeg kompjutera potrebno je da odradite nekoliko stvari koji bi mogle da otklone taj virus. Instalirajte anti virus i preskenirajte kompjuter. Ukoliko anti virus pronadje virus u vašem kompjuteru pokušajte da ga obrišete pomoću opcija u anti virusu a ako ne uspe potražite na internetu objašnjenje kako to uraditi “ručno”.

Koje programe koristiti za zaštitu protiv virusa ?
Trenutno postoji veliki broj anti virusa od kojih su mali broj stvarno dobri. Kad kažem stvarno dobri pod tim podrazumevam da imaju real time zaštitu koja vas štiti od virusa u realnom vremenu, zatim anti spyware i anti malware skenere itd. Listu trenutno najboljih anti virusa možete pronaći na sledećem linku.

U kojim fajlovima se najčešće nalaze virusi ?
Virusi se najčešće nalaze u slikama, pesmama, filmovima, nelegalnim (krekovanim) programima itd.

Odakle je najsigurnije skidati fajlove ?
Fajlove je najsigurnije skidati sa proverenih sajtova kao što su FileHippoBrotherSoftSoft32 itd.
Na gore pomenutim sajtovima se nalaze isključivo legalni programi (besplatni i trial) koji su skenirani i bez virusa.
Fajlove kao što su filmovi, muzika i drugi ne preporučujem da skidate jer nepostoji sajt za koji se sigurno zna da su takvi fajlovi čisti od virusa.
________________________________________________
Tekst napisao Bane za Bleja.org forum.
Izvor: http://www.bleja.org/sigurnost-i-zastita…a-t19.html

Stefan Marjanov

Zaljubljenik u WordPress i Android. Aktivno se bavim webom i računarima od svoje četrnaeste godine. Studiram IT. Podržavam OpenSource. Pišem blog iz želje da sve što saznam, iz oblasti računara, weba i mobilnih uređaja, podelim sa drugima.

Latest posts by Stefan Marjanov (see all)