7 Korisnih programa za vaš računar

free-gre-downloads_gre-softwareU poslednje vreme gotovo svakodnevno se  pojavljuje neki novi programi raznih namena i mogućnosti. Ipak, pored svih tih invoacija, mi nekako više koristimo one starije koji su nam više poznati. E upravo takve programe vam danas predstavljam.

Na prvom mestu bih stavio, ako možemo reći, najbitniji program – Anti-virus. (AV)
– Anti-virusnih programa ima dosta, a vi možda znate samo za neke kao što su npr. AVG, Avira, NOD32, Komodo…Svaki je dobar na svoj način, i svaki ima neke opcije i mogućnosti koje neki drugi nema, i obrnuto. Kako odabrati pravi AV? To je stvar poverenja od strane korisnika. Ako ste isprobali više anti-virusa, na vas je najsnažniji utisak ostavio onaj AV koji je vaš računar najbolje štitio. Taj AV ćete verovatno koristiti stalno, dok ne naiđete na neki bolji. O anti-virus rešenjima sam pisao u nekom od prethodnih članaka, pa pogledajte.

Na drugom mestu, isto jedan od bitnijih programa, bih stavio neki program za čišćenje računara.
– Ovih programa takođe ima jako mnogo i sam izbor oko najboljeg je jako težak, stoga odabiramo onaj za kojeg znamo da najbolje obavlja svoj posao. Ja lično koristim samo 2: CCleaner i TuneUp Utilities. Ovakvi programi služe za svakodnevno čišćenje računara, za razliku od AV-a koji otklanjaju samo viruse, malvere i sl.

Treće mesto je rezervisano na plejere (player).
– Gotovo je nemoguće zamisliti dan na računaru bez muzike, ili pak nekog filma. Programi su razni i teško je odabrati jedan za sve. Ja lično za muziku koristim AIMP3 čisto iz navike i jednostavnosti upotrebe, a ne mogu ni odbaciti kvalitet zvuka. Za filmove koristim KMplayer koji može da reproduktuje sve vrste video formata, i prezadovoljan sam.

Četvrto mesto zauzimaju brauzeri (browseri) internet pregledači.
– Sam spomen na internet asocira na brauzere. Poslednjih par meseci su bili bitni u „trci“ brauzera, kao što i znate sami, između Fajerfoxa (firefox), Hroma (chrome), IE9 i Opere. Ja koristim sva tri, tačnije, Hrom najviše a Fajerfox i IE9 ponekad. Da ne razvlačim priču koji je bolji, vi procenite.

Stigli smo i do petog mesta. Njega zauzima Skype.
– Besplatni pozivi? Zvuči odlično! E pa upravo ovaj program vam to omogućava. Besplatno telefoniranje iz svih krajeva sveta, video pozivi, slanje fajlova itd. Sve je to moguće uz pomoć Skajpa. Ako do sad niste isprobali ovaj izvrstan program, mislim da je vreme. Možete ga preuzeti sa ovog linka.

Šesto mesto drži Torrent.
– Najbolji program za preuzimanje velikih (a i malih) fajlova sa interneta. Princip rada Torenta je jednostavan – deljenje. Torent klijenata ima dosta, a najpoznatiji su: Bit torrent, uTorrent, Vuze.. Ja koristim uTorrent, ali to ne znači i da je najbolji.

I na sedmom mestu bih stavio Paint.net
– Ovaj mali, a jako koristan i funkcioanalan, program će obraditi slike kao profesionalac. Malo sam karikirao to „profesionalac“, ali program je svakako odličan za rad sa slikama. Sličan kao MS-ov paint, ovaj program nam nudi jos pregršt dodatnih i korisnih opcija, kao što je npr. rad sa lajerima (layer). Ako vam treba brza i jednostavna obrada slike, našli ste pravi program za to. Program stiže u instalaciji od svega 3.5mb, a možete ga preuzeti sa ovog linka.

Ovaj spisak programa može ići u nedogled, ali ja sam naveo samo, po meni, najbitnije. U nekom od narednih postova ću posvetiti pažnju i nekim manje poznatijim programima.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. pozz hteo bih da vas pitam jer imam ozbiljan problem sa svim torent programima ni jedan nece da mi skida ?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *