Cloud computing – par sajtova

shutterstock_1139108621Prvo rešenje nosi naziv Cloudo. Svaki posetilac ovog sajta može se besplatno registrovati, a nakon toga prijaviti na sajt.

Kao što vidite sve podseća na klasično desktop radno okruženje.

Tu je direktorijum „My documents“ gde možete odabrati „New“ i na lični Cloud upload-ovati bilo koju datoteku koja se nalazi na vašem računaru. Svim online dokumentima možete pristupiti sa bilo kog računara koji ima Internet pregledač i Web.

Dobra stvar kod Cloudo jeste što ga uspešno mogu koristiti programeri i dizajneri jer u sebi poseduje programsko okruženje koje omogućava pisanje sopstvenih aplikacija.
Naredni online operativni sistem nalazi se na Internet sajtu oos.cc, a zove se iCube.

On veoma podseća na Windows. Kada se ulogujete sačekaće vas kolekcija aplikacija čije se prečice nalaze na virtualnom desktopu.

I ovde vrlo jednostavno u sistem možete pohraniti lokalne datoteke, kao što su slike, pesme ili video snimci.

Svi koji koriste Windows, vrlo lako će se prilagoditi ovom online operativnom sistemu. Tu je čak i segment sa video igrama, među kojima je i Super Mario.

Još jedan besplatan Cloud Computing OS zove se iOS. On u sebi sadrži veliki broj vrlo korisnih, unapred instaliranih aplikacija.

Među njima su i one slične Microsoft-ovom Excel-u, Word-u itd.

Tu je i opcija za upload pojedinačnih ili grupnih dokumenata, a zanimljivo je da postoji i iOS desktop aplikacija koja se može instalirati na lokalni računar i koja služiti kao svojevrstan server.

Tako ličnom računaru i svim podacima na njemu možete pristupati sa bilo kog mesta.

Ono što takođe možete uočiti jeste da ovaj online operativni sistem poseduje čak i Internet Browser. Njega možete koristiti kao proxy, te pristupati nekim ograničenim sadržajima.

Još jedna zanimljiva stvar iOS-a jeste da se svim fajlovima koji se nalaze na njemu može pristupiti i mobilnim telefonom.

Više o „Cloud computing“-u ovde

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *