Jedino IT stručnjaci nadju posao odmah posle fakulteta

 

it-studentsJedan od traženiji u Srbiji svakako su stručnjaci koji se bave informacionim tehnologijama, a sagovornici „Panorame“ kažu da se nakon diplomiranja posao brzo i lako nalazi. Trenutno na birou rada ima svega 686 osoba sa diplomom iz IT domena, dok, recimo, oko 7.000 ekonomista čeka na posao.

Da se diplomci IT usmerenja brzo zapošljavaju, potvrdjuje i prof.Miodrag P. dekan Elektrotehničkog fakulteta. On kaže da njegovi studenti veoma lako dolaze do posla, a pogotovo oni koji su tokom studija bili vredni.
– „Oni su još na praksi u nekoj firmi ostavili dobre kontakte koji su im po dobijanju diplome obezbedili posao. Manje kompanije imaju gotovo stalno otvorene konkurse i traže nove inženjere, a ko je bio malo vredniji tokom studija, odmah nakon završetka može da nadje posao“ – kaže prof. Miodrag.
On takodje dodaje da je obrazovanje IT stručnjaka koje se stiče na našim fakultetima jednako kao i na onim u Evropskoj uniji i da po tom pitanju idemo u korak sa svetom.

– „Danas u nastavnom planu i programu nema previše razlike izmedju provatnih i državnih fakulteta.Jedina koja može da postoji je u količini znanja koji se na ispitu traži“ – napominje Miodrag.
To potvrđuje i prof. dr Valentino Kuleta, sručnjak u oblasti informatičkih tehnologija.

– Najbolji fakultet i visoke škole, koje u ovom programu imaju i neko od usmerenja za informacione tehnologije, istovremeno imaju i partnerstva sa velikim kompanijama ili velikim stranim univerzitetima te studenti imaju priliku da steknu znanja koji praktično odmah mogu da primene u praksi. Naravno, visoke strukovne škole i fakulteti su rešenje za mlade koji su upravo ili nedavno završili sa srednjoškolskim obrazovanjem. Nažalost, oni čine manji deo populacije koji traga za kvalitetnom IT edukacijom – kaže dr Kuleta.

On ipak, manju prednost daje privatnim visokoškolskim ustanovama jer, kako kaže, koncipiraju svoj rad tako da mogu brzo da prilagođavaju svoje programe , odnosno način izvođenja vežbi i predavanja stvarnim potrebama studenata i tržišta.

– Privatne ustanove češće organizuju konferencije i predavanja o novim tehnologijama i dostignućima u oblasti IT-a, nego što je to slučaj sa državnim ustanova – dodaje Kuleta.

Ovom diplomom posao se mnogo brže nalazi. To potvrđuju i podaci Nacionalne službe za zapošljenje. Prema poslednjim podacima na birou rada nalazi se 686 stručnjaka informacionih tehnologija sa fakultetskom diplomom, koji na posao u proseku čekaju 198 godina. Sa diplomom više škole na birou se trenutno nalazi 1.011 stručnjaka info. tehnologija VI stepena stručne spreme, čija prosečna dužina traženja posla iznosi 2,4 godine.

– Upoređujući broj osoba na evidenciji i broj slobodnih poslova prijavljenih službi, poražnja za ovim kadrovima je dobra i oni brzo zapošljavaju. samo od početka godine do sad se zaposlilo 208 IT stručnjaka sa VII stepenom stručne spreme i 154 IT stručnjaka sa VI stepenom stručne spreme.

Izvor: Blic

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *