Kako napraviti QR kod?

2

“Qr-Kod” je matrični kod (ili dvodimenzionalni Bar kod) kreiran 1994. godine od strane japanske korporacije Denso-Wave . „QR“ je akronim od „Quick Response“ (brz odziv), pošto je kreator nameravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira. QR-Kodovi su uobičajeni u Japanu, gde su trenutno najpopularniji dvodimenzionalni kodovi.

Sada ću vam pokazati kako da brzo i lako napravite sopstveni QR kod i kako da ga dekodirate.

Možda vas je reč „kodirate“ asocirala na pisanje kodova, ali ne.

Kad odete na sajt www.qrcoder.ru videćete Veliko prazno polje gde trebate da kopirate neki text ili link. Na linku može da se nalazi bilo šta, čak i slike i klipovi itd. Kada ste uneli šta ste želeli, ispod tog polja možete odabrati velićinu slike QR koda (ja preporučujem da ostavite kako je, dakle 3). Ovako sve to izgleda:

kada završite sa unosom texta/linka u polje i odabirom veličine, sve što je potrebno da kreirate Kod jeste da kliknete na dugme ispod polja (ctrl+enter).

Sada se sa desne strane pojavi slika vašek Koda:

Ok, imate sliku koda, kako dekodirati?
Najbolji način je preko telefona. Za to će vam biti potrebna java aplikacija (.jar) koju možete skinuti sa Ovog linka. Kada skinete prebacite u svoj telefon i instalirajte. Kada pokrenete aplikaciju pojaviće vam se kamera, uslikajte sliku Koda i sačekajte. Kada završi pojaviće vam se link/text koji ste uneli u ono polje sa početka tutoriala. Sve je potpuno besplatno i možete praviti beskonačno QR kodova.

Povezano:
2 komentara
 1. asdff kaže

  trebao si bar da spomeneš ovaj izvor
  http://blogsnelle.blogspot.com/2011/03/napravite-qr-kod.html kada si već postavio isti tekst, sigurno ne bi imao nikakvu štetu

  1. Saznaj Novo kaže

   Koliko vidim tekst nije isti, ne znam na šta ste mislili da je isto. Ceo sadržaj sam ja sam pisao, samo što se ispostavilo da smo pisali o istom sajtu. Kasnije sam našao bolji sajt za generisanje QR kodova koji sam i predstavio u ovom članku
   http://www.saznajnovo.com/2012/01/qr-kod-kako-ga-kodirati-i-dekodirati/

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.