Kako odabrati sigurnu lozinku?

strong-passwordStigla su vremena kada svaki prosečni korisnik interneta poseduje više od dva računa na različitim web adresama koje zahtevaju otvaranje vlastitog profila.

Svakom otvorenom profilu potrebno je dodeliti i lozinku (password), a tu se javljaju problemi zbog kojeg i pišem ovaj članak.

Problem je što lozinke, a pogotovo one iza kojih stoje važni podaci kao što su email poruke, lozinke za internet bankarstvo, Facebook profili, itd., moraju biti kompleksne, odnosno moraju sadržavati velika i mala slova, brojeve i različite znakove, te istovremeno moraju biti lako pamtljive. Važno je da se za razne internet usluge koriste različite lozinke.

Kako upamtiti komplikovane lozinke?

Dobru lozinku moguće je napraviti ako uzmete neku rečenicu od nekoliko reči koju ćete lako upamtiti, npr. bela crvena boja.

Kako bismo ovu lozinku učinili još jačom, ubacićemo razmake između reči, nekoliko velikih slova i par brojeva. Pa bi naš primer izgledao ovako: Bela Crvena Boja 196. Ova lozinka sada sadrži 3 reči, 2 razmaka, 3 velika slova i 3 različita broja.

Ako želite da lozinku učinite još jačom, dodajte i neki simbol, npr. zvezdicu, plus, zagradu itd. Evo naš primer: Bela Crvena Boja *196*

Alat za ocenjivanje jačine lozinke kaže: „It would take a desktop PC about 322 septillion years to crack your password“

Šta ako zaboravim lozinku?

Sve usluge koje zahtevaju račune nude mogućnost resetovanja za sve one koji zaborave lozinku. U tom slučaju se šalje nova lozinka na mail koji je potvrđen prilikom otvaranja profila. Baš zbog ovoga potrebno je da lozinka mail-a bude posebno sigurna, jer ako haker probije zaštitu mail-a jednostavno pošalje zahteve na razne internetske usluge za slanje novih lozinki i potom ih pročitaju i zloupotrebe.

Savetujem vam da ne koristite programe koji služe za čuvanje raznih lozinki, te vam preporučam da pogledate ovaj video.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *