Kina stvara vojsku hakera?

chinese-hackers-attempt-to-clean-their-online-footprintsFacebook, Twitter i slični sajtovi zabranjeni kineskim vojnicima, ali zato njihovi hakeri “haraju” internetom, kažu američki i evropski stručnjaci koji za poslednje “hakovanje” Gmail adrese zvaničnika SAD, okrivljuju upravo kineske hakere.

Stvarajući prijatelje na Internetu možete upasti u ruke “neprijatelju”, upozorava list kineske vojske koji navodi da oko 2,3 miliona vojnika više neće moći da koristi društvene mreže.

Najveća vojska na svetu je obavestila svoje pripadnike i pripadnice da će striktno sprovesti u delo zabranu kako bi “obezbedili vojne tajne i čistotu i solidarnost” Narodno oslobodilačke armije, objavili su državni mediji.

Dnevnik je prošle nedelje objavio da je kineska vojska oformila elitnu specijalnu jedinicu za obezbeđenje Interneta od sve češćih sajbernapada, negirajući pritom da je cilj toga stvaranje “vojske hakera”.

SAD, Australija, Nemačka i druge zemlje Zapada tvrde da navodno hakeri iz Kine izvode razne vrste upada u kompjuterske sisteme njihovih vlada i kompanija, što kineske vlasti negiraju.

Poslednji takav slučaj, za koji se pretpostavlja da su izveli kineski hakeri, dogodio se ovih dana. Naime, U internet naloge na mreži Gmail visokih američkih zvaničnika, kineskih disidenata, vojnih zvaničnika i novinara, upali su hakeri, saopšteno je iz Googla, precizirajući da je napad izveden iz Kine.

“Nedavno smo otkrili operaciju čiji je cilj bio prikupljanje lozinki. Izgleda da je cilj te kampanje bio kontrola sadržaja naloga”, naveo je zvaničnik Googls Erik Grose.

Hakeri su navodno pokrenuli upad u Gmail iz Džinana, grada na severozapadu Kine.

Njihovom akcijom pogođeno je više stotina naloga na toj mreži, uključujući naloge američkih zvaničnika, novinara, kineskih disidenata, visokih vojnih zvaničnika i drugih zvaničnika iz više azijskih zemalja, pre svega Južne Koreje, naveo je Grose.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *