Napravi svoj internet radio

Update: Prepravljen tutorijal – zamenjeni linkovi, dodate slike.


Želite svoj internet radio a da je ujedno i besplatno? Pogledajte kako to možete napraviti. :)

Napomena: Morate imati internet konekciju bržu od 1mb/s

Ok, da počnemo.
Prvo morate napraviti besplatan nalog na ovom sajtu. Registracija je brza i jednostavna.

Imamo nalog, sad vam treba neki plejer (player) sa kojeg ćete strejmovati (stream) pesme. Na ovom sajtu, gde smo se registrovali, nam preporučuju  Winamp.

Osim što nam je potreban Winamp, morate instalirati i dodatni plug-in. Njega možete preuzeti sa ovog linka. Nakon instalacije Winampa i plugin-a, morate ga podesiti.

Kako podesiti?

Nakon pokretanja Winampa otvorite podešavanja. (Options > Preferences)
Zatim sa leve strane pod sekcijom „Plug-ins“ odaberite opciju „DSP/effect„. Sad će vam se sa desne strane pojaviti onaj instaliran plugin, i kliknete na njega

Pojaviće vam se prozorčić, a podešavanja možete isključiti.

Sad je potrebno da unesete podatke.

Da pronađete podatke idite na vaš nalog i sa desne strane, u meniju, pronadjite opciju „Stream settings„. Kad vam se otvori nova stranica, videćete 4 polja u kojima su upisani podaci.

Sad se vraćamo na plugin da upišemo podatke. Kliknite na karticu „Output“ (Vidi prethodnu sliku).

U polje „Adress“ upišite ono što vam se nalazi u polju pod nazivom „Server IP / Host„, zatim u polje za Port upišite port koji vam se nalazi pod nazivom „Server port„, i u polje za „password“ upišete vašu šifru koju ste stavili pri registraciji na sajt.

Ako ste sve popunili kako treba, kliknite na pod-karticu „Yellowpages“ . U prvo polje kucate naziv koji će se pojavljivati kao naziv radija. U polje „URL“ upišete link sa kojeg se direktno sluša radio. Taj link možete naći na vašem nalogu ako odete na opciju, u navigacionom meniju, pod nazivom „Tune in links & scripts„.

Posle podešavanje ovih opcija, kliknite na karticu „Encoder“  i podesite sve kao na slici:

Nakon svih podešavanja, vratite se na vaš nalog i u navigacionom meniju kliknite na link “ Restart “ (pored crvene tačke i porta).
Ok, sad ste spremni. u Plugin-u kliknite na „connect“ i počnite sa puštanjem pesama.

Kako podeliti radio sa drugima?

Link koji delite drugima je ujedno onaj link koji ste kucali u polje za „URL„. Da biste stavili radio na vaš sajt, kliknite na opciju, u navigacionom meniju, pod nazivom „Tune in links & scripts“ i naćićete dole sve potrebne linkove.

To bi bilo to. Uživajte! ;)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

21 komentara

  1. radio je jednostavno napravit javite se meni pa cu vam detaljnije objasnit imam 6 radia razliciti soutcast

  2. Nemogu ja ovo nikako da sredim,nikako da dobijem verifikaciju da sam se uspesno registrovao na my radio stream. Moze neka pomoc?

  3. sve sam uradio kako pise i namestio samo mi niko ko nije jasno gde i kako mogu dase registrujem na sajt jer nigde nemogu to da nadjem kad kliknem na prvi link izadjemi da ukucam e-mail lozinku korisnicko ime jato ukucam i posle nista nigde nema dase pritisne dase sacuvaju podaci i dasse registruje molim za pomoc.

  4. Zanima me da li je moguce da se ne pustaju samo pesme, vec i da se prica preko mikrofona a da se to prenosi na radio, i da li moze da se vidi koliko ljudi te slusa u odredjenom trenutku?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *