Novi algoritam pretvara 8-bitne slike u vektorsku HD grafiku

0

IMA LJUDI KOJI I PORED TOGA ŠTO za igranje koriste HDTV još uvek čuvaju stari televizor s katodnom cevi kako bi igrali i stare igrice, jer 8-bitna grafika izgleda očajno na velikim rezolucijama. Srećom po njih, dvojica istraživača i njihov algoritam mogu to da promene. Taj novi algoritam depikselizuje 8-bitnu grafiku niske rezolucije i pretvara je u elegantnu vektorsku grafiku.

Algoritam koji su razvili Johanes Kopf iz Mikrosoftove istraživačke laboratorije i Dani Lišinski sa Hebrejskog univerziteta, analizira piksele i potom zamenjuje konture slike glatkim interpolacionim krivama.

U osnovi njihov algoritam zaobljuje izlomljene ivice i uklanja stepenaste konture koje su lako vidljive kad se pikseli uveličaju. Rezultati su dosta dobri, s glatkim ivicama i uz očuvanu sličnost s originalnom grafikom koja izgleda bolje u odnosu na druge opcije peglanja ili prosto zamućivanje koje se koristi kad se stara igrica vrti na konzolama Xbox 360 ili PS3.

Naravno, rezultati nisu savršeni, jer je Jošijev vrat malo sasečen, a Mario izgleda kao da je bio u Pikasovom mikseru. Međutim, istraživači kažu da iako je njihov algoritam dosta složen u pogledu računanja, može se uz izvesnu optimizaciju pretvoriti u emulator retro igrica u realnom vremenu. (M.V.)

14976_depiks2

 

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.