F.lux – Odmorite oči

fluxPreviše provedenog vremena za računarom može imati neke posledice. Jedna od takvih je kvarenje vašeg vida. Preblizo sedenje ispred monitora može znatno uticati na vaš vid. Takođe i jaka osvetljenost ekrana u zamračenoj sobi može uticati na bolove.

Zašto?
Monitori emituju veštačku plavu boju koja smeta našem oku u posebnim situacijama – tokom noći. Kada je monitor u mračnoj sobi jedini izvor svetlosti to može veoma negativno uticati na vaš vid.

A pošto se ovde ne bavimo medicinom, predstaviću vam program koji može da smanji ovaj problem. Njegovo ime je F.lux – Jednostavno ime za jednostavan program.

f.lux će vam pomoći da lakše zaspite, da vas ne peku oči, da vam se na zamagli vid, da vam se ne pojavi crvenilo na beonjači, i što je najbitnije, da ne počnete da prerano nosite naočare.

kako on radi?
– Podešava osvetljenost ekrana prema položaju Sunca. Ako je Sunce zašlo, ekran će vam biti tamniji. Što Sunce više zalazi, ekran će postajati sve tamniji i tamniji, do određene osvetljenosti, tj. topline.

Možete podesiti da smanji veštačku plavu boju, isto tako možete podesiti da potpuno eliminiše veštačku plavu boju monitora tokom noći. Možete čak i podesiti da vaš monitor izgleda kao soba gde se razvijaju fotografije (crveno svetlo).

Pre:

flux before and after

Posle:

flux before and after

– Pri pokretanju programa dočekaće vas jednostavan Meni gde podešavate vašu lokaciju. Morate uneti koordinate vašeg grada koje možete naći ako kliknete na dugme „locate“ pored samog polja za tekst. Otvoriće vam se web stranica gde unesete ime vašeg grada, a dole će vam se pojaviti koordinati. Nakon podešavanja lokacije, možete podesiti maksimalnu i minimalnu osvetljenost. I nakon toga kliknite na „Preview“ da vidite na ubrzanom snimku kako izgleda.

Preuzmi F.lux besplatno.

Dopuna: Vladimir Jovanović

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *