Treći svetski rat započeće hakeri?

1

Mnogo je jeftinije i efikasnije platiti hakere, nego kupiti tenkove, avione i brodove. Ovu misao NATO diplomatama i političarima je presdtavio državnih sekretara ministarstva odbrane SAD Vilijam Lin na sastanku u februaru. Saveznike je pozvao da shvate ozbiljnost nove opasnosti i dodao: “Svakodnevno oko sto stranih tajnih službi pokušava da pronikne u naše sisteme.”

Na evropljane nije morala da se vrši posebna agitacija.Oni su već imali spremnu novu stratešku koncepciju NATO-a na 11 strana, koju treba utvrditi na lisabonskom samitu u novembru. I u dokumentu, između ostalog, propisan je stav o opasnosti sa Interneta. Samo pitanje o uzvratnom udarcu za sada nije do kraja razrađeno.
Amerikanci, kao i uvek, delovali su operativnije od evropljana. List Vol Strit Džornel objavio je tajni dokument Pentagona o odgovoru na opasnosti po bezbednost SAD krivicom hakera. Koncepcija je jednostavna: osveta za pričinjenu štetu – vojni napad na zemlju, sa čije teritorije je izvršen kibernetički napad. Po principu: za oko oba oka, za zub – čitavu čeljust. Zagonetka ostaje kako jenkiji planiraju da otkrivaju izvor širenja virusa, trojanaca i ostale kompjuterske nečisti, koja parališe mrežu. To za sada nikome nije polazilo za rukom.

3-sv-rat-hackers

Treba li se ozbiljno odnositi prema pretnjama Pentagona? Mišljenje predsednika Akademije za geopolitičke probleme, general-pukovnik Leonida Ivašova: “Danas Amerikanci završavaju slamanje onog međunarodno-pravnog sistema koji je nastao u epohi balansa, hladnog rata. I pokušavaju da odreše sebi ruke u potpunosti. Da svima uteraju strah. Buš mlađi proklamovao je isto u odnosu prema terorizmu. I takođe je izjavio – to je kod njih i u vojnoj doktrini napisano: odakle nastane potencijalna opasnost po bezbednost SAD, oni će primeniti oružje protiv te zemlje. Najvažnije je da će oni sami odrediti da li postoji opasnost, ko je izvor i kakva kazna da se izvrši. Danas je potrebna nova motivacija za nekažnjeno, nekontrolisano primenjivanje vojne sile. I kao izvor opasnosti predstavljaju hakere. A dalje će sami određivati: to je došlo iz Sirije, zato ćemo udariti na sirijske vojne i administrativne objekte.”

Ipak, nedvosmislena izjava o agresiji je data. Psihološki prag percepcije novog rata – tobože neizbežnog, kao što su i prirodne kataklizme – kod ljudi se sve više smanjuje. I hakeri su ovde za SAD samo blagosloveni povod.

Povezano:
1 komentar
  1. robert kaže

    Mislim da je cela priča prenaduvana ..

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.