Kako naterati bankomat da izbaci sav novac

atm1Jedan američki stručnjak za „provaljivanje“ u kompjuterske programe u stanju je da „natera“ bankomate da mu izbace sav novac. Svoj metod je prikazao na konferenciji u Las Vegasu.

Kriminalci obično pljačkaju bankomate postavljanjem malih kamera koje ‘čitaju’ kartice klijenata ili, najjednostavnije, razvaljivanjem zidova i odnošenjem bankomata.

Međutim, haker Barnabi Džek kaže da se dve godine bavio time kako da bankomat opljačka pametnije – da provali u program kompjutera bankomata.

Rezultat svog rada je prikazao na konferenciji „Blek het“ (Black Hat) u Las Vegasu, godišnjem skupu stručnjaka za bezbednost kompjuterskih programa.

Njegovo otkriće je veoma značajno za banke širom sveta koje bi sada trebalo da uvedu nove bezbednosne mere.

Barnabi Džek kaže da je suština u tome što svi bankomati istog proizvođača imaju identičan ključ za vratanca iza kojih je priključak kompjutera te mašine. Zato je jednostavno pristupiti mašini i njenom programu i „narediti“ joj da izbaci sav novac.

Drugi princip napada na bankomate, koji je našao američki haker, zasniva se na tome što proizvođači tih mašina ne koriste šifru za svoj povremen internet-pristup njihovom kompjuteru. Tako se programu bankomata može pristupiti izdaleka i „narediti“ mašini da odmah izbaci sav novac ili da povremeno izbacuje manje, teže uočljive svote.

Barnabi Džek nije izneo pojedinosti jer mu, kako je rekao, nije cilj da nekoga obuči kako se to radi, ali je na konferenciji izazvao veliku pažnju stručnjaka za bezbednost programa i uznemirio proizvođače bankomata čije je tajne otkrio.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *