Kako naterati bankomat da izbaci sav novac

1

atm1Jedan američki stručnjak za „provaljivanje“ u kompjuterske programe u stanju je da „natera“ bankomate da mu izbace sav novac. Svoj metod je prikazao na konferenciji u Las Vegasu.

Kriminalci obično pljačkaju bankomate postavljanjem malih kamera koje ‘čitaju’ kartice klijenata ili, najjednostavnije, razvaljivanjem zidova i odnošenjem bankomata.

Međutim, haker Barnabi Džek kaže da se dve godine bavio time kako da bankomat opljačka pametnije – da provali u program kompjutera bankomata.

Rezultat svog rada je prikazao na konferenciji „Blek het“ (Black Hat) u Las Vegasu, godišnjem skupu stručnjaka za bezbednost kompjuterskih programa.

Njegovo otkriće je veoma značajno za banke širom sveta koje bi sada trebalo da uvedu nove bezbednosne mere.

Barnabi Džek kaže da je suština u tome što svi bankomati istog proizvođača imaju identičan ključ za vratanca iza kojih je priključak kompjutera te mašine. Zato je jednostavno pristupiti mašini i njenom programu i „narediti“ joj da izbaci sav novac.

Drugi princip napada na bankomate, koji je našao američki haker, zasniva se na tome što proizvođači tih mašina ne koriste šifru za svoj povremen internet-pristup njihovom kompjuteru. Tako se programu bankomata može pristupiti izdaleka i „narediti“ mašini da odmah izbaci sav novac ili da povremeno izbacuje manje, teže uočljive svote.

Barnabi Džek nije izneo pojedinosti jer mu, kako je rekao, nije cilj da nekoga obuči kako se to radi, ali je na konferenciji izazvao veliku pažnju stručnjaka za bezbednost programa i uznemirio proizvođače bankomata čije je tajne otkrio.

Povezano:
1 komentar
  1. bitcoin kaže

    qowrx2y wo4dmze i1mtxsg cmgqsel ftblhx9.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.