Kratka korisna uputstva

Svakodnevno me pitaju na Fejsbuku da im objasnim kako namestiti ovo, kako ono, gde se nalazi to i to..itd. Pa sam rešio da sastavim članak gde ću napisati ukratko par uputstava za te, tzv „sitne probleme“.

1. Brisanje istorije četa (chat) na Skype 
– Često postavljeno pitanje na koje retko ko zna odgovor. Dakle, otvorite Skype, izaberite gore „Tools>Options„. Kad vam se otvori nov prozorčić, sa leve strane odaberite opciju „Privacy„. Sad ćete videti razna podešavanja, nadjite gde pise „Keep history for“ i dole imate dugme „Clear history„.

2. Promena jezika na tastaturi?
– Većina se zbuni kad vidi da nema u donjem desnom uglu ikonicu za promenu jezika na tastaturi. Evo jednostavne prečice kako da promenite: Shift+alt.

3. Podeli sliku iz računara sa prijateljima
– Mnogima kad kažem „pošalji mi sliku“, ne znaju kako. Evo jedan domaći servis za host slika – dodaj.rs. Jednostavno odaberite sliku iz vašeg računara i kliknite na veliko dugme „Dodaj“ i to je to. Kad se upload završi, kopirate PRVI link od ponudjena 3, i pošaljete prijatelju.

4. Skrati link (URL)
– Ako ste u školi, kod prijatelja, na poslu.., i nadjete neki dobar film, pesmu, članak, vest.. i sad kako da to upamtite? Dugačak je link da bi ste ga prepisivali, pa zato postoji još jedan odličan domaći servis – skr.rs. Kopirajte željeni URL, zalepite u veliko polje na ovom sajtu i kliknite „Skrati“. Link će biti skraćen na svega 3 slova/broja koje možete zapamtiti. Primer skr.rs/eG1.

5.  Ukloni nov Fejsbukov preglednik slika
– Od kako se pojavio nov način pregledanja slika na fejsbuku, većina se žalila da im ne odgovara (kako li vam udesiti), i tražili razna rešenja. Nailazili bi na razne aplikacije, skripte, viruse.. Evo kako da uklonite to bez ikakvih aplikacija, sve je u Linku slike. Dakle, kad otvorite sliku videćete u adres baru link i na kraju linka će stojati jedan dodatak: &theater Samo obrišite to iz linka i kliknite enter. To bi bilo to.

5. Prečice na tastaturi za Fejsbuk

 • Alt+1: Početna strana
 • Alt+2: Vaš profil
 • Alt+3: Zahtevi za prijateljstvo
 • Alt+4: Poruke
 • Alt+5: Notifikacije
 • Alt+6: Podešavanje profila
 • Alt+7: Podešavanje privatnosti
 • Alt+8: Fejsbukov lični profil
 • Alt+9: Terms of Service.
 • Alt+?: Pretraga
 • Alt+m: Sastavi novu poruku

7. Windows7 – par trikova
– Na radnoj površini držite ctrl i okrečite točkić miša napred da bi se ikonice uvećale (nazad da bi se smanjile)
– Držite neki prozorčić i približite ga vrhu ekrana i prećiće u „Full screen“.
– Prodrmajte prozorčić i svi ostali će se spustiti, uradite opet i vratiće se.
– Stisnite Win dugme i tab za 3D pregled protorčića. (Win dugme se nalazi izmedju ctrl i alt)
– Držite Win dugme i kliknite plus (+) da se pojavi lupa.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *