Sculptris – 3D modeliranje

Sculptris je besplatan program namenjen kreaciji digitalnih skulptura i 3D modelovanju. Uprkos činjenici da je u pitanju veoma moćan program, sa bogatim setom mogućnosti, Sculptris nije preterano komplikovan za upotrebu, i uz lako razumljiv interfejs, i bez zastrašujuće količine dostupnih komandi, čini nam se da su autori uspeli da postignu savršen balans između lakoće rada i potrebnog vremena i truda za učenje programa. Pri tome, program je i dalje u alfa fazi, tako da verujemo da će budući razvoj dodatno poboljšati iskustvo rada u Sculptrisu.

107358659

Pokretima miša, vrlo brzo i lako, možete „virtuelnu glinu“ oblikovati, seći, ili modifikovati. U praksi, ovo je prijatan način rada, koji omogućava vašim 3D modelima da organski rastu i razvijaju se, kako vam ideje nadolaze.
Podrazumevano podešavanje automatski kreira simetriju, tako da sve što oblikujete na jednoj strani modela biva oslikano i na drugoj, čime se znatno može uštedeti na vremenu potrebnom za izradu.
Sculptris-Woman-Head
Sculptris će vam na raspolaganje staviti više virtuelnih materijala sa kojima je moguće raditi, od kojih svaki ima svoje karakteristike, a pored širokog spektra alatki namenjenih samom modelovanju, program obiluje i moćnim opcijama za slikanje, crtanje i kreiranje tekstura, upotrebom kojih možete dodati finese modelima jednom kada su kreirani.
Upotrebna vrednost programa kako što je Sculptris u mnogome zavisi od vaših afiniteta i mogućnosti. Ne, programi za 3D modelovanje svakako nisu neophodan deo softverskog arsenala prosečnog korisnika, ali ako vam ideja digitalne kreacije zvuči zanimljivo, teško da ćete pronaći jednostavniji, i jeftiniji način za ulazak u taj svet.
Izvor: Interfejs.tv
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *