Adobe Muse – opširnije

Adobe je predstavila svoj najnoviji softver za Web design, kodnog naziva Muse kao sajt za kreiranje sajtova bez potrebe za ikakvim programiranjem, a za InDesign i Illustrator korisnike.

Po pitanju interfejsa, razvojni tim je uradio odličan posao oponašajući interfejse pomenuta dva alata, ali olakšavajući značajno upotrebu korišćenjem AIR programerske paltforme. Međutim, obzirom da je tržište zasićeno različitim alatima za krieranje sajtova različitih nivoa sofisticiranosti i budžeta, Muse izleda kao prva prava šansa za Adobe da privuče dizajnere od alata kao što su Photoshop za dizajniranje i prototipove sajtova.

Muse je podeljen u četiri logičke oblasti za izvršenje različtih zadataka pri kreiranju sajtova: planiranje, dizajn, preview i objavljivanje. U segmentu koji se zove Plan, gradite strukturu sajta korišćenjem kombinacije hijerarhijskih thumbnail org dijagrama i „master“ stranica. U suštini ovo je pravilan pristup obzirom da većina ljudi posmatra web sajtove kao seriju povezanih stranica.

Ovaj pristup je odličan takođe za kreiranje sadržaja u hodu ukoliko ste kao kreator sajta odgovorni za sve sadržaje sajta ili samo radite vizuelizaciju arhitekture sajta za klijenta. Isto tako, veoma dobra stvar je koncept master stranica kao način za manipulisanje sadržajima koji se ponavljaju. Međutim, implementacija je mnogo vše osnovna nego što se očekuje. Interfejs pod nazivom Design interfejs je logičan i ne bi trebalo da bude odbojan prema onima koji ne vole da programiraju.

Karakteriše ga uobčajen asortiman paleta sa alatima i karakteristika koje ga čine sličnim Adobe Creative Suite paketu, uključujuči character, paragraph i graphics stilove kao i palete sa uzorcima. Alati za tipografiju omogućavaju da kontrolišete karaktere i prostore između redova kao i centriranje paragrafa. Nažalost nije dostupan ekvivalent Glyph paleti iz Illustratora.

Za osnovno interaktovanje sadržajima i navigaciju Adobe je obezbedio neke widgete koji su i dalje u beta fazi i trenutno ne pružaju kompletnu funkcionalnost. Ukoliko želite da dodate osnovni HTML to je i dalje dosta lako sve dok je on samosadržan. Možete da dodate YouTube ugrađane klipove, Twitter Follow taster i stream, Facebook widget ili Google mapu.

Potrebno je ipak da znate kako da vršite prilagođavanje boja preko programiranja obzirom da je editor koda Muse alata ipak samo osnovni editor teksta. Odeljak Preview sadrži ugrađeni WebKit pretraživač koji prikazuje pojedinačne stranice. Ovaj pretraživač je ipak veoma ogoljen pa nudi samo osnovnu funkcionalnost. Nije moguće u okviru ove opcije videti preview navigacije ili vratiti se unazad. Šta možete da uradite sa svojim sajtom nakon što ste ga završili.

Imate dva izbora: eksportujete ga u HTML ili objavite direktno na Adobe Business Catalyst hostingu. HTML export podržava kompletno prepisivanje ili eksportovanje. Jedna od dobrih stvari vezanih za BC hositng je to što možete da objavite sajtove u trajanju od 30 dana potpuno besplatno, što je odličan način da vaš dizajn vide i drugi ljudi.

Jedna od najboljih stvari vezanih za Muse je to što određene stavke koje ste prilikom klasičnog Web dizajniranja morali da izvodite sada možete jednostavno zaboraviti. Nakon što izađe iz beta stadijuma ovaj softver bi trebalo da košta $20 na mesečnom nivou odnosno $180 na nivou godišnje pretplate.

Link

Text preuzet sa sajta Itsvet.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *