Firefox smanjio „glad“ za memorijom

0

Mozilla Firefox 7, koji će se na tržištu pojaviti u toku septembra meseca, biće značajno brži zbog toga što je rešen problem koji je dovodio do curenja memorije, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije.

Nicholas Nethercote navodi da je „MemShrink“ projekat najzaslužniji za zatvaranje slabih tačaka u okviru pretraživača i obezbeđivanjem bržeg Firefox-a. Firefox 7 koristi manje memorije nego Firefox 6, ali i verzije 5 i 4, često je u pitanju 20% do 30% manje, a ponekad ide čak do 50%, tvrdi Nethercote. To znači da je Firefox i značajno brži pa je samim tim manja i verovatnoća da će doći do krahiranja, naročito ukoliko je otvoren veliki broj Web sajtova istovremeno.

Firefox se već dugo suoačava sa kritikama zbog korišćenja velike količine RAM memorije i zbog toga što ne vrši oslobađanje memorije kada se tabovi zatvore, što dovodi do degradiranja performansi pretraživača, do toga da pretraživač prestane da odgovara ili dolazi do krahiranja.

Smanjena upotreba memorije trebalo bi da rezultira manjim brojem krahiranja i prekidanjima rada Windows-a, gde je Firefox osmišljen kao 32-bitna aplikacija pa je tako i ograničena na samo 2GB virtuelne memorije. Firefox 7 trenutno je u „Aurora“ kanalu i sredinom avgusta će preći u pouzdaniji beta build. Ukoliko Mozilla zadrži svoj raspored brzog objavljivanja novih izdanja, onda finalnu verziju Firefox 7 verzije možemo očekivati krajem septembra meseca.

Izvor: Itsvet.com

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.