Trojanac za Android snima vaše razgovore

android-logoBEZBEDNOSNA KOMPANIJA CA TECHNOLOGIES saopštila je da se pojavio novi trojanac za Android telefone i tablične računare koji može da snima telefonske razgovore.

Dok je prethodni trojanac koga je otkrila ova kompanija sakupljao informacije o dolazećim i odlazećim pozivima i njihovom trajanju, ovaj novi zlonamerni program otkriven ove nedelje snima telefonske razgovore u formatu .amr i čuva snimke na SD kartici uređaja.

Ovaj program takođe skladišti i „konfiguracionu“ datoteku koja sadrži ključne informacije o udaljenom serveru i parametrima, rekao je Dineš Venkatesan, iz kompanije CA Technologies, verovatno želeći da kaže da se snimljeni razgovori šalju na server kojim upravlja napadač.

Venkatesan je testirao trojanca u „kontrolisanim uslovima sa dva emulatora mobilnih telefona i simuliranom internet vezom“ i postavio snimke ekrana sa rezultatima. Izgleda da se trojanac može instalirati samo ako vlasnik Android uređaja pritisne na taster za instaliranje u poruci koja izgleda kao i instalacioni ekrani legitimnih aplikacija.

Nakon što zlonamerni softver i konfiguraciona datoteka za udaljeni server dospeju na uređaj s Androidom, svaki poziv koji korisnik primi ili načini snima se i čuva na SD kartici.

„Pošto je ovo godina zlonamernog softvera za mobilne uređaje, savetujemo korisnike pametnih telefona da logički razmišljaju i da prate osnovne bezbednosne principe dok koriste internet i instaliraju bilo koju aplikaciju“, poručio je Venkatesan.

Android nudi više fleksibilnosti od iPhonea, jer dozvoljava instaliranje aplikacija drugih proizvođača, uključujući i one koje nisu odobrene u prodavnici aplikacija Android Market, ali ova sloboda sa sobom nosi određeni rizik. Aplikacije inficirane zlonamernim programima pronalažene su i u samoj prodavnici Android Market, mada se korisnici mogu zaštititi instaliranjem antivirusnog softvera, kao što to čine i sa personalnim računarima.

Text preuzet sa sajta mikro.rs

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *