Neke novine na Fejsbuku 2

facebook_logoU jednom od prošlih postova sam opisao par novina na Fejsbuku, sad ću tu listu malo proširiti.

Sigurno ste u skorije vreme čuli za nov preglednik slika, ili za nov način podešavanja privatnosti.., sve je to bilo u najavi, od sad je zvanično i dostupno većini korisnika.

Kad je FB uveo nov preglednik slika, skoro svi su se bunili i teško su ga prihvatili, a uz to slike su bile lošeg kvaliteta. Sad se malo izmenilo. Ne, nisu vratili na staro, samo su novi još poboljšali. Prema nekim najavama, nov preglednik bi trebao da poveća kvalitet i rezoluciju slike. Drugo, više nije crne boje, već bele. Da li vam se svidja?

Druga novina je promena podešavanja za privatnost. Mnogi su rekli da je Fejsbuk „kopirao“ Google+ po ovom pitanju. Bilo kako bilo, moramo da koristimo ono što nam FB nudi na raspolaganju.

Šta je ovde novo?
– Kod ažuriranja statusa je promenjen izgled, sad su tu samo 3 opcije: „Ažuriraj status“ , „Postavi sliku“ i „Pitanja„. Kad kliknete na „Ažuriraj status“ pri dnu text polja možete videti nekoliko novina: Taguj prijatelja, dodaj mesto (eng. place) i podesi ko može da vidi status. Sve je jako slično kao i na Google+, već na prvi pogled se vidi. Pogledajte uporedne slike pa recite da li vam se svidja nova opcija?

Malo pre sam napisao da na početnoj strani imate samo 3 opcije kod ažuriranja statusa, nisam napisao mogućnost dodavanja video klipova, jer opcije ni nema. Dakle, morate na drugi način, kako?

Na vašem profilu ispod slike kliknite na link „Fotografije“ i zatim u gornjem desnom uglu kliknite na „Snimci“ (ili na ovaj link da se direktno prebacite tamo) i zatim kliknite na „Dodaj video„.  Sad će vam se otvoriti stranica gde možete odabrati video iz računara, ili snimiti web kamerom, i polja za unos naslova klipa, opisa i za tagovanje prijatelja.

I na kraju, stranica za podešavanje privatnosti. Ona je skroz redizajnirana i uvedena su neka nova podešavanja. Jedna od njih su upravljanje tagovima. Sad imate punu kontrolu nad tagovima, možete birati kad neko može da vas taguje na slikama.. Vredi isprobati.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *