Baciš kameru i dobiješ panoramu

Panoramic-Ball-CamPetoro istraživača sa tehničkog univerziteta u Berlinu došli su na ideju da naprave neobičnu panoramsku kameru u obliku lopte koja pravi snimke od 360 stepeni kad se baci uvis.

Njihov konceptualni uređaj, Throwable Panoramic Ball Camera, velik je poput fudbalske lopte i ima 36 senzora koji istovremenim snimanjem daju jedan panoramski snimak.

Pravljenje takvog snimka na tradicionalan način je prilično složeno, jer kamera mora ručno da se okreće oko svoje ose, a objekti koji se snimaju mogu da se pomere, što rezultira pojavom duhova u konačnom snimku.

Kamera u vidu lopte rešava taj problem tako što istovremeno okida 36 dvomegapikselskih kamera s fiksnim fokusom (kakve se kao moduli ugrađuju u mobilne telefone) i to u trenutku kad posle bacanja dostigne najvišu tačku u svom letu. Uređaj je zato opremljen akcelerometrom koji vodi računa o njegovom ubrzanju. Lopta snima sliku kad dostigne maksimalnu visinu, jer je u tom trenutku u stanju mirovanja. 

Kućište kamere je u obliku lopte obložene sunđerom, tako da će verovatno preživeti pad i ukoliko se posle bacanja ne uhvati. Snimljene slike se skidaju preko USB priključka. 

Ova panoramska loptasta kamera biće prikazana sredinom decembra u Hongkongu, na konferenciji SIGGRAPH Asia 2011, a njeni tvorci se nadaju da će privući pažnju investitora.

http://www.youtube.com/watch?v=Th5zlUe6gOE

Izvor: B92.net

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *