Firefox 9 – Opširnije

Firefox 9 nastavlja sa svojim tempom brzog objavljivanja novih verzija koje odlikuju unapređenja i poboljšanje performansi.

JavaScript unapređenje koje nosi oznaku Type Inference, na čiji je razvoj Mozilla potrošila više od godinu dana, svoje PC početke zabeležio je u okviru Firefox-a. Skraćena verzija je da će Web sajtovi koji se u velikoj meri oslanjaju na JavaScript bazirane Web aplikacija ili sajtovi koji vrše renderovanje igara, video sadržaja ili 3D grafike, zabeležiti značajno brže renderovanje. Ono što je zapravo izmenjeno jeste karakteristika u okviru Firefox SpiderMonkey JavaScript engine-a.

Type Inference kreira tip informacija praćenjem tipa vrednosti dok se program izvršava i analiziranjem programskog koda. Tada se tip informcije koristi u vreme kompilacije da se generiše efikasniji kod a Mozilla navodi da veliki benchmark testovi, kao što je njihov Kraken test i Google V8 pokazuju da pretraživač beleži i to 30% brži rad.

Na Mac računarima, OS X Lion korisnici će konačno videti podršku za gestove korišćenjem dva prsta. Mac interfejs je takođe promenjen da bi se izvršile vizuelne promene koje su obezbeđene za Lion kao i podrška za veći broj monitora u okviru pretraživača koji je unapređen. Web programeri su takođe dobili odgovarajuću pažnju u okviru Firefox 9.

Najvažnije izmene u okviru Firefox 9 jeste to što se sajtovi koji pokreću Ajax ili preuzimaju veće podatke mnogo brže učitavaju, te da sajtovi sada imaju mogućnost prikazivanja sadržaja dok se on preuzima zahvaljujući novoj mogućnosti razdvajanja XHR zahteva. Firefox-ov novi Android tablet interfejs takođe je našao put do stabilne verzije pretraživača, a izmene u okviru interfejsa su drastične.

„Back taster“ je pomeren na „Location bar“, koji je ranije bio razvučen do desne ivice ekrana sa ciljem da se bliže postave Refresh i Bookmark tasteri. Tabovi su takođe pomereni da sakriju meni kada su u Portrait režimu rada i čine se daleko većim nego ranije. Novi izgled neće biti prisutan dugo budući da Mozilla planira da izvrši rebuild svoje aplikacije korišćenjem matičnog Android koda.

Jedna od izmena koja će ostati jeste novi sidebar za Awesome Bar tako da kada vršite ukucavanje u Location bar, tabovi za Bookmarks, otvoreni tabovi, History i Sync se pojavljuju na strane dok skrolujete sredinom prozora. Načinjene su velike izmene i po pitanju HTML5 podrške u okviru Firefox-a za Android. Pretraživač sada podržava Input Tag za kamere što znači da programeri mogu vršiti izradu mobilnih sajtova i aplikacija koje snimaju fotografije i vrše skeniranje bar kodova bez napuštanja Firefox-a.

Druga izmena donosi podršku za HTML5 Validation API za automatsku validaciju polja. U suštini, na ovaj način je pretraživaču daleko lakše za izvrši validaciju ukucanog teksta. I dok budućnost Firefox-a za Android leži u napuštanju trenutnog interfejsa za predviđeno povećanje brzine zahvaljujući Android kodu, PC verzija Firefox-a će obuhvatiti sve tekuće dodatke po pitanju kompatibilnosti i pretraživaču pružiti jednostavnije iskustvo automatskog update-ovanja.

Preuzmi Firefox 9 Besplatno.

(Izvor: Itsvet.com)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *