Kako koristiti Proxy?

1

hidemyass-logo1Ukratko, šta je proxy:

Proxy vam obezbedjuje Anonimnost  time što klijent ne komunicirа direktno sа serverimа nа Internetu, postiže se dа udаljeni server ne znа ko mu stvаrno pristupа.

Nevidljivi proksi serveri su oni zа koje klijent ne trebа dа podešаvа rаčunаr ili često uopšte i nije svestаn njihovog postojаnjа. NJihov rаd se zаsnivа nа presretаnju sаobrаćаjа klijenаtа i česti su u većim firmаmа.

Jаvni proksi serveri su dostupni i preko internetа, а ne sаmo iz lokаlne mreže.
Postoje i proksi serveri zа imejl koji imаju funkciju dа filtrirаju neželjenu dolаznu, аli i odlаznu poštu. Filteri odlаzne pošte su nаročito znаčаjni zbog sve češćih infekcijа internet crvimа.

Više o ovome na Wikipediji.

E sad, kako da koristite proxy i kako da budete anonimni na internetu.

Postoji više načina, ali ja ću objasniti 2 najlakša načina.

1) Sajt hidemyass.com će sakriti vašu IP adresu za par sekundi.
– Kad odete na sajt, videćete jedno veliko polje gde kucate sajt koji želite anonimno da posetite. Zatim  kliknite na žuto dugme pored i to je to, bićete preusmereni na taj sajt pod lažnom IP adresom.

sta je proxy

2) Možete instalirati dodatak za vaš web pregledač i tako surfovati internetom sa lažnom IP adresom non-stop. Za ovo će vam biti potreban dodatak Proxy Switchy! koji je namenjen Chrome korisnicima, ili Foxy Proxy za Firefox korisnike.

– Dakle, kad instalirate dodatak otvoriće vam se nova stranica sa opcijama:

U prvo polje upisujete ime profila (stavite bilo šta), u drugo i treće polje kopirajte IP i port, i ispod otkačite kućicu gde piše: „Use the same proxy server for all protocols“.

IP i Port ćete naći na OVOM linku. Pored svakog IP-a i port-a pisaće iz koje je zemlje, brzina, anonimnost, .. itd. Lista se osvežava svaki minut.

Kad upišete IP i Port, kliknite „Save“. Sad u gornjem desnom uglu vašeg brauzera kliknite na ikonicu u obliku planete i odaberite profil koji ste napravili.

proxy-switch-extension

Da se vratite na standardni proxy (profil), samo odaberite „Direct Connection„.

proxy-switch-addon

Povezano:
1 komentar
  1. Borislav Mitrović kaže

    Molim Stefana da se javi na [email protected]

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.