Android telefoni od sad bez „Menu“ dugmeta?

Android telefoni su poznati po njihovim dugićima: Back, Home i Menu.

Tako HTC ima prepoznatljiv dizajn telefona sa četiri dugmića koja se uvek nalaze ispod ekrana. HTC je pored pomenuta tri dugmeta dodao i dugme „Search„. Dok recimo Sony Ericsson i Samsung telefoni imaju po tri dugmeta.

Ono o čemu se priča već neko vreme je da Ice Cream Sandwich verzija Androida neće imati potrebu za ovakvim dugmićima.

Google je na Android Developers blogu pre dva dana i pozvao developere da ne razvijaju aplikacije koje se oslanjaju na „Menu“ dugme. Google je u Honeycomb verziji koja je kreirana za tablete uveo nove dugmiće koje je preneo i na Ice Cream Sandwich verziju Androida optimizovanu i za tablete i za telefone.

 

Iz Google-a poručuju da se za navigaciju u aplikacijama koristi action bar i sam ekran aplikacije. Ali ukoliko ima previše opcija koje ne mogu da stanu na ekran, onda može da se koristi „Action overflow„.

Action overflow pruža mogućnost prikaza dodatnih opcija kao i „Menu“ dugme, samo što je ovoga puta u skladu sa ICS dizajnom i korišćenjem njega se postiže konzistentnost interfejsa Android operativnog sistema ka čemu Google sada teži. Nedavno je Google objavio i uputstva kako dizajnirati ICS aplikacije.

Detaljnije na Android.co.rs

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *