Kako instalirati aplikacije na Android bez Marketa?

Za klasičnu instalaciju aplikacija na Android uredjaje potreban vam je, pored internet konekcije, i nalog za Play Store (bivši Android Market).

Ukoliko nemate internet na telefonu ili Android nalog, možete preuzeti aplikaciju na računar i prebaciti u telefon pomoću Bluetooth-a, USB-a…

Ove aplikacije imaju ekstenziju .apk (to je kao .exe u Windows-u) i instaliraju se jednostavnim dodirom na njih.

E sad, fabrički podešeno, sistem (Android) ne može da instalira aplikacije koje nisu sa Marketa, pa ću vam pokazati kako da ih instalirate.

Prvo, otvorite “Podešavanja” zatim “Aplikacije” i otkačite prvu opciju “Nepoznati izvori“. Ili ako vam je na engleskom: Menu -> Settings -> Applications i otkačite “Unknown Sources“.

android-apk-install

Na novijim verzijama Android sistema, ili kod različitih uređaja, ova opcija može da se nalazi i u podešavanjima sigurnosti. Npr. kod Android 6.0 Marshmallow sistema se nalazi pod stavkom “Lično” pa u “Sigurnost“. Kada tu uđete, imate opciju “Nepoznati izvori“.

android aplikacija bez marketa android aplikacija bez marketa

Sad prebacite .apk fajl u memorijsku karticu telefona, preko bluetooth-a, USB-a…, ili u internu memoriju telefona.

Još ►  Popcorn Time

Pokrenite neki File Manager (npr. ES File manager ili onaj koji dolazi uz telefon), nađite taj .apk fajl i kliknite na njega, i na kraju “Install“. Posle par trenutaka aplikacija će biti instalirana, i sad kliknite “Open” i to bi bilo to.

android aplikacija bez marketaandroid aplikacija bez marketaandroid aplikacija bez marketa

Prikaži komentare (31)