Kako instalirati aplikacije na Android bez Marketa (.apk)?

39

Za klasičnu instalaciju aplikacija na Android uredjaje potreban vam je, pored internet konekcije, i nalog za Play Store (bivši Android Market).

Ukoliko nemate internet na telefonu ili Android nalog, možete preuzeti aplikaciju na računar i prebaciti u telefon pomoću Bluetooth-a, USB-a…

Ove aplikacije imaju ekstenziju .apk (to je kao .exe u Windows-u) i instaliraju se jednostavnim dodirom na njih.

E sad, fabrički podešeno, sistem (Android) ne može da instalira aplikacije koje nisu sa Marketa, pa ću vam pokazati kako da ih instalirate.

Prvo, otvorite „Podešavanja“ zatim „Aplikacije“ i otkačite prvu opciju „Nepoznati izvori„. Ili ako vam je na engleskom: Menu -> Settings -> Applications i otkačite „Unknown Sources„.

android-apk-install

Na novijim verzijama Android sistema, ili kod različitih uređaja, ova opcija može da se nalazi i u podešavanjima sigurnosti. Npr. kod Android 6.0 Marshmallow sistema se nalazi pod stavkom „Lično“ pa u „Sigurnost„. Kada tu uđete, imate opciju „Nepoznati izvori„.

android aplikacija bez marketa android aplikacija bez marketa

Sad prebacite .apk fajl u memorijsku karticu telefona, preko bluetooth-a, USB-a…, ili u internu memoriju telefona.

Pokrenite neki File Manager (npr. ES File manager ili onaj koji dolazi uz telefon), nađite taj .apk fajl i kliknite na njega, i na kraju „Install„. Posle par trenutaka aplikacija će biti instalirana, i sad kliknite „Open“ i to bi bilo to.

android aplikacija bez marketaandroid aplikacija bez marketaandroid aplikacija bez marketa

Povezano:
39 komentara
 1. Aleksandar kaže

  Pozdrav svima ja imam jedan mali problem imam iPhone 6 plus e sada ja hoću da skinem aplikaciju noćima jako mi se dopala odgovori te mi na mail dali je ugašena ta aplikacija i ako nije ako je još u funkciji gđe je mogu naći i skinuti ja nemam već dugo devojku a ta aplikacija noćima bih mi pomogla da je pronadjem

 2. Nemanja kaže

  Sta da radim ako sam to sve uradio i preuzeo aplikaciju i kada treba da je instaliram uopšte nemoze jednostavno instariraj nemoze da se pritisne inace telefon je ZTE BLADE L7 6.0. Android verzija

 3. Glo kaže

  Huawei P20, danas instalirao radi perfektno! Hvala!

 4. Slavka kaže

  Svaka čast bar neko objašnjava kako šta napraviti

 5. Stevo Zoric kaže

  kako inastelirati aplukacija na telefon a ona nemoze da se instalira na play prodavnici pise da uredjaj nije kombaktivan sa ovom verzijom.kako da se instalira ta igrica

  1. Stefan Marjanov kaže

   Pronađeš apk fajl na netu i instaliraš po ovom uputstvu.

 6. isus kaže

  kako da otvorim ply prodavnicu

 7. pikaču kaže

  imam samsung galaxy core 2, android 4.4.2 , želela bih da instaliram igricu ‘pokemon go’ ali ne mogu na play prodavnici. da li postoji neki drugi način, a da nema virusa? hvala unapred. :)

 8. Bogdan kaže

  moze pomoc , ne znam odakle da skinem taj .apk fajl ?

 9. Tanja M. kaže

  A da li mogum i preko Play Store?

 10. Tanja M. kaže

  Da li znas zasto mi pise da ce nepoznati izvori ostetiti moj telefon? Telefon je alcatel Vodafone 875.

 11. melisa kaže

  Kako da instaliram Tango aplikaciju na androidu, konkretno u Crnoj Gori, jer u prodavnici nema

 12. djovani kaže

  imam lg l5 kako da instaliram nemam pojma

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.