SOPA i PIPA polako gube podršku, protest dao rezultate

0

Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama SOPA i PIPA, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta Internet zajednice.

Podršku su, pored ostalih, uskratili Marko Rubio sa Floride, zvezda u usponu Republikanske stranke, i njegov stranački kolega Roj Blant iz Misurija – koji su bili među potpisnicima zakonskih predloga.

Besplatna enciklopedija Wikipedia je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis WordPress i servis za vesti Reddit. Google je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, a Firefox je svoju naslovnu stranu ofarbao u crno a preko svoje maskote, lisice, stavio crnu traku. Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova.

 

PIPA, Zakon o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act), imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Rubio i Blant saopštili da više ne stoje iza njega. 

Predlog SOPA nalaže Internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom.
Takva odredba se, međutim, ne nalazi u zakonu PIPA.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame.

Celu vest pročitajte na Mondo.rs

Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.