SOPA i PIPA polako gube podršku, protest dao rezultate

Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama SOPA i PIPA, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta Internet zajednice.

Podršku su, pored ostalih, uskratili Marko Rubio sa Floride, zvezda u usponu Republikanske stranke, i njegov stranački kolega Roj Blant iz Misurija – koji su bili među potpisnicima zakonskih predloga.

Besplatna enciklopedija Wikipedia je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis WordPress i servis za vesti Reddit. Google je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, a Firefox je svoju naslovnu stranu ofarbao u crno a preko svoje maskote, lisice, stavio crnu traku. Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova.

 

PIPA, Zakon o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act), imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Rubio i Blant saopštili da više ne stoje iza njega. 

Predlog SOPA nalaže Internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom.
Takva odredba se, međutim, ne nalazi u zakonu PIPA.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame.

Celu vest pročitajte na Mondo.rs

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *