SOPA i PIPA polako gube podršku, protest dao rezultate

0

Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama SOPA i PIPA, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta Internet zajednice.

Podršku su, pored ostalih, uskratili Marko Rubio sa Floride, zvezda u usponu Republikanske stranke, i njegov stranački kolega Roj Blant iz Misurija – koji su bili među potpisnicima zakonskih predloga.

Besplatna enciklopedija Wikipedia je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis WordPress i servis za vesti Reddit. Google je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, a Firefox je svoju naslovnu stranu ofarbao u crno a preko svoje maskote, lisice, stavio crnu traku. Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova.

 

PIPA, Zakon o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act), imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Rubio i Blant saopštili da više ne stoje iza njega. 

Predlog SOPA nalaže Internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom.
Takva odredba se, međutim, ne nalazi u zakonu PIPA.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame.

Celu vest pročitajte na Mondo.rs

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.