Šta su to SOPA i PIPA ?

no-sopaVerovatno ste u poslednje vreme često nailazili na skraćenice SOPA i PIPA, ali se pitate šta zapravo znače.

Ovde ću ukratko objasniti šta je SOPA a šta PIPA i koja je opasnija po nas (naš region).

SOPA (Stop Online Piracy Act) predstavlja Zаkon o sprečаvаnju pirаterije nа internetu. Zаkon koji proširuje ovlаšćenjа orgаnа zа sprovođenje zаkonа SAD i nosilаcа аutorskih prаvа dа se bore protiv neovlаšćenog širenjа, fаlsifikovаnjа i trgovine zаštićene intelektuаlne svojine preko internetа.

Dakle, ukoliko neko kopira tekst,sliku,pesmu,klip… sa sajta koji je zaštićen licencom, na svoj sajt ili bilo gde drugde, snosiće velike posledice.

Ovaj zakon i nije toliko opasan po Nas jer ukoliko kopirate sadržaj na svoj sajt sa sajta koji je licenciran, vaš sajt će biti blokiran samo na teritoriji SAD-a.

Što se tiče PIPA-e (Personal Information Protection Act), priča je slična samo što sajt koji je kopirao sadržaj, se briše sa interneta!

Trenutno veliki sajtovi (a i ostali) protestuju protiv uvodjenje ovih zakona. Medju njima su Mozilla, Google, Microsoft, Wikipedia.. i mnogi drugi. Poslednja informacija je da je u protestu bilo čak 7.000 sajtova.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Malo sturo. Inace Dovoljno je bar jedan link da se nadje na sajtu/blogu koji vodi do nekog sadrzaja a oni smatraju da je piratski, imaju dozvolu da ugase ceo sajt. Primer: dovoljno je postaviti neki video klip  na Youtube kako ste snimali svoju macku dok se igra ili sta vec, a u pozadini se cuje neka numera poznatog izvodjaca , smatrace da je to piraterija (autorska prava blablabla) i mogu da ugase ceo Youtube. Na udaru su i veliki „igraci“ Facebook, Google, Youtube, Wikipedia Rapidshare, Medaupload,…

    • Dobar tekst, hvala za informacije. Da, malo sam napisao oskudniji članak baš zbog onih koji se ne razumeju u sve ovo, pa da ih ne zatrpavam dugačim tekstovima i nepoznatim pojmovima.Ukoliko želite da napišete svoj post i da ga mi objavimo, to možete učiniti na sledećem linku: http://saznaj-novo.uz.rs/?page_id=2359

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *