Wikipedia u štrajku!

Vašington – Više desetina velikih američkih internet sajtova, predvođenih Vikipedijom, zatvaraju svoje stranice protestujući protiv novog američkog zakona o internetu.

Povod za protest je zakon o borbi protiv onlajn piraterije, koji se ocenjuje kao cenzura slobodnog mišljenja.

Podršku će pružiti i Google, koji danas neće zatvarati svoju stranicu, ali će staviti link kojim pokazuje da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je izneo i najveći svetski proizvođač softvera Microsoft. I Piratska partija Srbije podržava protest Vikipedije.

Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi sajtovima kao što su Google ili Yahoo da izbrišu linkove ka stranim internet sajtovima koji imaju neki piratski sadržaj.

Ističe se da bi i samim usvajanjem zakona došlo do cenzure, jer bi Ministarstvo pravde moglo da uređuje sajber prostor. 

Zakonom je predviđena i zabrana onlajn skidanja filmova, serija i muzike preko stranih sajtova, što je sada moguće u Americi.

Prema tome, ako bi na primer kompanija Vorner Bros otkrila da neki strani sajt ima nelegalnu kopiju nekog novog filma, od suda bi tražila da se od sajtova za pretraživanje, kao što je Google, zahteva uklanjanje linka ka tom sajtu i obustavu plaćanja reklama za taj sajt.

Detaljnije na B92.info

http://www.youtube.com/watch?v=5X7GwsIERbo


Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *