Google multifunkcionalni pretraživač

Google – najpoznatiji web pretraživač prepoznatljiv po svom logo-u, traci za pretragu ali i mnogim drugim alatima kao što su Adsense, Analytics, Adwords, Google Plus, Gmail, Maps.. i mnogi drugi.

No, sad ćemo se baviti sa trakom za pretragu koja u sebi krije mnogo više od obične pretrage.

Zanimljivo je da je Google osnovan još 1996. godine kao istraživački projekat Larija Pejdža i Sergeja Brina, a prvobitni naziv sajta nije bio Google već „BackRub“ iz razloga što je sistem proveravao povratne veze kako bi izračunao vrednost sajta.

E sad, šta nam sve krije Google pretraga:

1) Odredjene fraze:
– Umesto da ukucate Internet marketing, možete uneti navodnike na početku i kraju traženih reči i tako pretražiti preciznije te pojmove.
 Primer: „Internet marketing“.

2) Odredjene ključne reči:
– Možete uneti željene ključne reči za pretragu ali isto tako i izbaciti neželjene. Npr: internet marketing -advertising

3) Pretraga unutar nekog sajta:
– Ukoliko želite da nadjete neki sadržaj ali na samo nekom odredjenom sajtu, onda kucate sledeće: „Internet marketing“ site:www.saznaj-novo.uz.rs
Naravno, ove reči izmedju navodnika možete menjati, tj. unesete reči koje želite da pretražujete, i adresu sajta upišete koju želite.

4) Slične reči i sinonimi:
– Recimo, želite da uključite neku reč u pretragu, a takodje želite da uključite rezultate koji sadrže slične reči ili sinonime, onda unosite ovaj znak „~“ Primer: „internet marketing“ ~professional

5) Odredjeni dokumenti:
– Ako tražite neki dokumenat, npr. PowerPoint, možete ukucati željene reči za pretragu a zatim i ekstenziju fajla dokumenta.
Primer: „internet marketing“ filetype:ppt

6) I ili:
– Jednostavno, ukucate reč a zatim dodate OR i drugu reč. Sad će Google tražiti prvu reč ili drugu.
Primer: internet marketing OR advertising

7) Odredjen vremenski period:
– Recimo, tražite neki pojam iz vremena od 1940. do 1950.  pored unetih reči za pretragu, unosite i dve godine i izmedju njih dve uzastopne tačke.
Primer: president 1940..1950 

8) Kalkulator:
– Da, Google može i da računa. Ukoliko želite da množite, unesite broj, zvezdicu, broj i enter. Za deljenje je kosa crta, sabiranje plus i oduzimanje minus.
Primer: 48512 * 1.02

9) Definicije:
– Možete na brzinu naći definiciju za odredjen pojam:
primer: define:wiki

10) Konvertor:
– Na brzinu pretvorite metre u kilometre, sekunde u sate, kilograme u grame…itd. Dovoljno je uneti prvu veličinu, zatim reč in i drugu veličinu.
Primer: meters in miles 

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *