Intel procesori na solarni pogon

Intel-ov procesor na solarno napajanje prvobitno je pokrenut kao zabavni projekat ali ova kompanija sada želi da proširi ovu tehnologiju na hardver kao što su grafički procesori, memorija i jedinice plutajuće tačke.

Intel je u toku protekle godine predstavio procesore male snage koji su se punili samo putem svetla lampe za čitanje koje su odlikovali Windows ili Linux računari. Očekuje se da će u toku narednog perioda Intel objaviti nove detalje vezane za ovaj procesor čiji je radni naziv Claremont te da će to, najverovatnije, biti upriličeno u toku održavanja International Solid-State Circuits konferencije koja će biti održana u San Fransisku naredne nedelje.

 

Ovaj CPU, koji je veličine poštanske marke, poznat je i kao NTV CPU po svojoj mogućnosti da radi na ekstremno niskom naponu. Potrošanja CPU ide do 280mV prilikom rada na 3MHz i do 1.2V prilikom rada na 1GHz kada su potrebne bolje performanse. NTV CPU je dizajniran da obezbedi ekstremnu energetsku efikasnost računarskim uređajima, navodi Justin Rattner, tehnološki direktor kompanije Intel.

On tvrdi da im je na ovaj način omogućeno da obezbede daleko efikasnije proizvode po pitanju potrošnje električne energije uz dostizanje odgovarajućih nivoa performansi. CPU može zadržati nominalne nivoe kada ne radi, što znači da bi laptop računari mogli da rade i bez ugrožavanja rada baterije. To je mnogo bolje nego da se računar prebacuje u sleep režim ili hibernaciju sa ciljem očuvanja baterije.

 

Sledeći cilj je proširenje ove tehnologije na ključne komponente unutar računara, a na radu su grafika i memorija, tvrdi Rattner. CPU na solarni pogon baziran je na dizajnu Pentium čipa i izrađen je upotrebom 32-nm proizvodnog procesa, istog onog koji je iskorišćen za izradu najnovijeg čipa za smart telefon koji nosi oznaku Medfield. Ovaj čip će se u smart telefonima i tablet računarima pojaviti do kraja godine.

Intel je predstavio nove detalje vezane za ovaj čip i metodologiju dizajna u toku održavanja ISSCC događaja koji se završava 23. februara. Takođe su predstavljeni i zasebni dokumenti koji pokrivaju memoriju, grafičke procesore i jedinice plutajuće tačke bazirano na novoj tehnologiji.

 

Sva istraživanja vezana za CPU na solarni pogon vrše se u okviru Intel-ovih istraživačkih laboratorija, a ova kompanija ne očekuje da će ovi CPU uskoro postati komercijalni, ali se mogu smatrati elementom koji će naći svoje mesto u budućim Intel proizvodima.

(Izvor: Itsvet.com)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *