Neke Windows 8 karakteristike

0

Karakteristika Windowsa 8 o kojoj se daleko najviše govori je Metro interfejs. Dizajniran za računare sa ekranima osetljivim na dodir i tablete, i izgrađen da koristi HTML5 i CSS3, Metro povezuje internet aplikacije kao što su Skydrive i Flickr.

Međutim, pored Metro interfejsa postoje i druge karakteristike Windows 8 operativnog sistema koje su veoma značajne.

– Prva koja ćete sigurno primetiti je brže pokretanje operativnog sistema. Pokretanje operativnog sistema je dugo bilo veoma problematično za Microsoft, pa je recimo za Windows 7 do potpune funkcionalnosti računara trebalo da protekne celih 90 sekundi.

 

– Druga bitna karakteristika je resetovanje i refreash.
Proteklih nekoliko verzija Windowsa je imala opciju da se izgradi operativni sistem iz delova ako dođe do kraha i vrati na podrazumevanu instalaciju. Ovi koraci su međutim bili dosta kompleksni i mnogima se više isplatilo da reinstaliraju kompletni operativni sistem.

– Naredna bitna opcija  je Windows to Go, što će reći da Windows počinje više da bude okrenut tablet, netbook računarima, odnosno uređajima koji su za korisnike stalno u pokretu. Takođe, ideja za Windows 8 je da korisnik može lokalno da instalira Windows 8 na thumb drive, aplikacije i sve ostalo. Zatim je moguće priključiti taj thumb drive na drugi računar i imati potpuno funkcionalan operativni sistem.

 

– Sledi Windows Store koja je integrisana sa Windowsom 8 i predstavljaće Microsoft-ovu verziju Apple App Store prodavnice aplikacija. Reč je o karakteristici koja omogućava ljudima da pronađu, kupe i instaliraju Microsoft odobrene aplikacije za OS. Jedna od dobrih karakteristika ove opcije je to što su za mnoge aplikacije ili igre ponuđene besplatne trial verzije.

 

– Dolazimo do Ribbon interfejsa. Pre nekoliko godina Microsoft je šokirao sve potpuno preradivši interfejs popularne Office 2007 aplikacije, zamenjujući popularni i poznati meni i sistem bara sa alatkama nečim što je nazvao Ribbon. Sada će Ribbon naći svoje mesto u okviru Windowsa 8. On će biti dostupan u okviru Windowsa Explorer kojem obezbeđuje lagan način za proveru atributa fajlova i sortiranje fajlova.

– Naredna bitna opcija je Wi-Fi direktna podrška. Kao i Android 4.0 i Windows 8 podržava WiFi Direct.

Ova p2p tehnologija koristi standardni 802.11n WiFi signal za mrežni prenos preko kraćih rastojanja, ali bez potrebe za ruterom.

 

(Opširnije na ITsvet.com)

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.