Neke Windows 8 karakteristike

Karakteristika Windowsa 8 o kojoj se daleko najviše govori je Metro interfejs. Dizajniran za računare sa ekranima osetljivim na dodir i tablete, i izgrađen da koristi HTML5 i CSS3, Metro povezuje internet aplikacije kao što su Skydrive i Flickr.

Međutim, pored Metro interfejsa postoje i druge karakteristike Windows 8 operativnog sistema koje su veoma značajne.

– Prva koja ćete sigurno primetiti je brže pokretanje operativnog sistema. Pokretanje operativnog sistema je dugo bilo veoma problematično za Microsoft, pa je recimo za Windows 7 do potpune funkcionalnosti računara trebalo da protekne celih 90 sekundi.

 

– Druga bitna karakteristika je resetovanje i refreash.
Proteklih nekoliko verzija Windowsa je imala opciju da se izgradi operativni sistem iz delova ako dođe do kraha i vrati na podrazumevanu instalaciju. Ovi koraci su međutim bili dosta kompleksni i mnogima se više isplatilo da reinstaliraju kompletni operativni sistem.

– Naredna bitna opcija  je Windows to Go, što će reći da Windows počinje više da bude okrenut tablet, netbook računarima, odnosno uređajima koji su za korisnike stalno u pokretu. Takođe, ideja za Windows 8 je da korisnik može lokalno da instalira Windows 8 na thumb drive, aplikacije i sve ostalo. Zatim je moguće priključiti taj thumb drive na drugi računar i imati potpuno funkcionalan operativni sistem.

 

– Sledi Windows Store koja je integrisana sa Windowsom 8 i predstavljaće Microsoft-ovu verziju Apple App Store prodavnice aplikacija. Reč je o karakteristici koja omogućava ljudima da pronađu, kupe i instaliraju Microsoft odobrene aplikacije za OS. Jedna od dobrih karakteristika ove opcije je to što su za mnoge aplikacije ili igre ponuđene besplatne trial verzije.

 

– Dolazimo do Ribbon interfejsa. Pre nekoliko godina Microsoft je šokirao sve potpuno preradivši interfejs popularne Office 2007 aplikacije, zamenjujući popularni i poznati meni i sistem bara sa alatkama nečim što je nazvao Ribbon. Sada će Ribbon naći svoje mesto u okviru Windowsa 8. On će biti dostupan u okviru Windowsa Explorer kojem obezbeđuje lagan način za proveru atributa fajlova i sortiranje fajlova.

– Naredna bitna opcija je Wi-Fi direktna podrška. Kao i Android 4.0 i Windows 8 podržava WiFi Direct.

Ova p2p tehnologija koristi standardni 802.11n WiFi signal za mrežni prenos preko kraćih rastojanja, ali bez potrebe za ruterom.

 

(Opširnije na ITsvet.com)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *