Šta je to BotNet?

3

botnet-attackBotnet je mreža računara koji su zaraženi virusom i koje hakeri mogu kontrolisati sa udaljene lokacije u svrhu  napada i sličnih aktivnosti.

Dakle, ukoliko u vaš računar bude „ubačen“ jedan ovakav virus, vi to nećete znati ali vaš računar od tog trenutka postaje deo hakerskih napada.

– Najnoviji takav botnet, nazvan TDL-4, najopasniji je od svih i gotovo neuništiv! 

TDL-4 vrsta je trojanca koja može zaraziti računar na nivou MBR-a (Master Boot Record), što ga čini otpornijim od većine zloćudnih programa.

U prevodu, ukoliko ovaj Trojanac dospe u vaš računar, nećete to ni primetiti jer ga AntiVirus neće detektovati.

– Više takvih zaraženih računara čini botnet, a TDL-4 danas broji oko četiri i po miliona računara, čiji vlasnici nemaju pojma da su im računari pod tuđom kontrolom.

 

– Naime, za razliku od pradavnih,običnih, virusa koji su brisali podatke sa vašeg diska, TDL-4 može na vašem računaru da radi puno sofisticiranije radnje: npr: da instalira druge oblike virusa, a vlasnici botneta onda mogu takve računare dati u neki oblik podnajma drugim kriminalcima, koji ih pak mogu oristiti za instalaciju reklama ili za hakerski DDoS napad na neki server.

U suštini, vaš računar je „marioneta“ kojom se vlasnici BotNet-a služe kad im zatreba za neki napad.

TDL-4 je toliko sofisticiran da će sa zaraženog računara čak i ukloniti druge zloćudne programe koji su mu pretnja, pogotovo ako postoji opasnost da ih detektira antivirusni program.

 

– Računare zaražene trojancem TDL-4 komuniciraju sa kontrolnim centrima (računare koja im daju naredbe, a koja su u rukama kriminalaca) enkriptovanom komunikacijom, ali preko javne P2P (peer-to-peer) mreže, zbog čega je gotovo nemoguće sasvim uništiti ovaj botnet!

– Prosečnom korisniku ne preostaje mnogo osim paziti šta radi na internetu i koristi nekoliko antivirusnih i antispyware programa i njima redovito pregleda svoj računar i nada se najboljem.

– U video klipu ispod, stručnjaci iz Microsofta i drugih organizacija objašnjavaju kako botnet radi i kako su Microsoft i Pfizer oborili „Rustock“ botnet , zloglasni izvor spama, prijevare i cyber kriminala.

(Izvor)

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (3)