Google grafikon sada i u 3D

0

Pre nekoliko meseci, Google je u svom pretraživaču integrisao mogućnost pravljenja grafikona kako bi pomogao studentima i ljubiteljima matematika u svojim zadacima.

Svima je ovo bilo dosta korisno, a i zanimljivo, pa su nastajali razni grafikoni poput Betmenovog karakterističnog logo-a i slično.

Sada je moguće praviti složenije grafikone i to u 3 dimenzije (3D)!

Dovoljno je da ukucate neku funkciju sa dve promenljive da biste videli dinamičan, interaktivan, trodimenzionalni crtež. Kliknite bilo gde na grafikon kako biste ga rotirali i sagledali iz svakog ugla, a točkićem ga možete približavai i odaljavati.

 

U donjem desnom uglu možete podešavati promenljive, ili to možete učiniti u samoj funkciji koju ste uneli u pretraživač.

Ovu funkciju 3D prikaza omogućava tehnologija pod nazivom WebGL koju Google prvi put koristi u njihovoj pretrazi. WebGL je nova web tehnologija koja donosi hardversko ubrzanje za prikaz 3D grafike u pregledaču bez potrebe za instaliranjem dodatnih softvera. Ova tehnologija je trenutno podržana na modernijim pretraživačima kao što su Chrome i Firefox.

Evo za primer 3 funkcije koje možete direktno uneti u polje za pretragu:3d-graph-google

sqrt(x*x+y*y)+3*cos(sqrt(x*x+y*y))+5 from -20 to 20

sin(5.5x)*cos(5*y)+x*x+1 x is from -1 to 1, y is from -1 to 1, z is from 0.1 to 2.8

tanh(y(y^4+5x^4-10(x^2)(y^2))/(x^2+y^2)^4)

 

(Izvor: Google Blog)

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.