Kako se zaštititi od Fišinga?

Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

Šta je ti Fišing (Phishing) ?

Ovo je najčešći, a i najlakši, vid kradje indetiteta na internetu putem falsifikovane veb stranice. Dakle, napadač napravi lažnu stranicu koja je indetična pravoj i navodi vas da se ulogujete sa vašim podacima. Vi u to poverujete, unesete vaše podatke, kliknete na „Login“ i – PAF! Upravo ste poslali svoje podatke na udaljen server odakle haker može da ih čita.

Kako se ova lažna stranica prenosi?

Pre se češće koristio Email, ali danas dominiraju društvene mreže. Kada haker napravi tu lažnu stranicu, postavi je na Facebook, Twitter itd. ali smisli dobar plan koji će da navede korisnike da je posete i da se uloguju. Najčešće su to natpisi: „Najnoviji smajliji za FB, pogledaj link„, ili „Milion čipova za poker„.. i slično. Takodje je moguće da razviju skriptu koja, ako je aktivirate, prenosi Fišing stranicu svakom vašem prijatelju a da vi to ni ne znate. (Obratite pažnju na spam linkove koji vam stižu na chat).

Još treba obratiti pažnju na e-mail. I ovde su lukavi pa vam tako dostave email poruku gde postave Facebook-ov template gde vas navode da se ulogujete na vaš nalog da bi aktivirali svoj nalog. Ili vam dostave email gde piše da ste dobili obaveštenje i da morate kliknuti na ponudjen link kako biste ga pročitali.

Kako se zaštititi od Fišinga?

Najsigurniji način je da budete oprezni i pre svake prijave na vaš nalog, pogledate URL adresu sajta. Hakeri obično hostuju svoje lažne stranice na besplatne hostove i koriste besplatne domene, najčešće je to domen .tk i .co.cc . Takodje proverite da li ispred URL adrese stoji HTTPS.


Šta je to HTTPS i kako ga aktivirati, možete pročitati na Ovom linku.


Većina Anti-virusa ima web štit koji će sprečiti učitavanje stranica za koju se sumnja da je lažna ili sadrži malwere i viruse. Zato, redovno ažurirajte (update) bazu virusa na vašem AV-u.

Pazite na koje linkove klikćete! Ukoliko vam se link učini sumnjivim, nemojte kliknuti na njega. Facebook je pun takvih linkova.

Preporučio bih jednu aplikaciju na Facebook-u koja skenira zaražene linkove – BitDefender Safego.

Prijavi se na obaveštenja o novim objavama sa bloga

Povezani tekstovi:

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

3 komentara
 1. Miloš Stojanović kaže

  Svaka čast za članak

 2. snelle kaže

  Svaka čast Stefane:) Pratim tvoj blog od početka i primetno je da brzo učiš i napreduješ. Imaš i još jednu crtu, koja mnogima od nas fali: nisi lenj da naučeno odmah isprobaš i primeniš (ili imaš za to vremena). Samo napred i za neko vreme ćeš biti pravi „veliki“ bloger:)

  1. Saznaj Novo kaže

   E hvala :)
   Da, blog sam i otvorio sa namerom da sve što naučim, to odmah podelim sa drugima.
   Pa videćemo, trudim se :)

Ako već nisi, lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala