Šta je Fišing (Phishing) i kako se zaštititi?

Šta je ti Fišing (Phishing)?

Ovo je najčešći, a i najlakši, vid krađe identiteta na internetu putem lažne veb stranice. Dakle, napadač napravi lažnu stranicu koja je identična pravoj i navodi vas da se ulogujete sa vašim podacima. Vi u to poverujete, unesete vaše podatke, kliknete na „Login“ i – PAF! Upravo ste poslali svoje podatke na udaljen server odakle haker može da ih čita.

Kako se ova lažna stranica prenosi?

Pre se češće koristio Email, ali danas dominiraju društvene mreže. Kada haker napravi tu lažnu stranicu, postavi je na Facebook, Twitter itd. ali smisli dobar plan koji će da navede korisnike da je posete i da se uloguju. Najčešće su to natpisi: „Najnoviji smajliji za FB, pogledaj link„, ili „Milion čipova za poker„.. i slično. Takođe je moguće da razviju skriptu koja, ako je aktivirate, šalje fišing stranicu svakom vašem prijatelju a da vi to ni ne znate.

Još treba obratiti pažnju na email. I ovde su lukavi pa vam tako dostave email poruku gde postave Facebook-ov template pa vas navode da se ulogujete na vaš nalog da biste aktivirali svoj nalog. Ili vam dostave email u kojem piše da ste dobili obaveštenje i da morate kliknuti na ponuđen link kako biste ga pročitali.

Kako se zaštititi od Fišinga?

Najsigurniji način je da budete oprezni i pre svake prijave na vaš nalog pogledate URL adresu sajta. Hakeri obično hostuju svoje lažne stranice na besplatne hostove i koriste besplatne domene, najčešće se koriste .tk i .co.cc. Takođe proverite da li ispred URL adrese stoji HTTPS i ko je izdavač licence. A pre svega proverite domen! Znate kako glasi originalni domen i možete uporediti sa lažnim. Budite oprezni i kod Unicode domena – više o tome.

Šta je to HTTPS i kako ga aktivirati, možete pročitati na ovom linku.

Većina Antivirusa ima veb štit koji će sprečiti učitavanje stranica za koju se sumnja da je lažna ili sadrži malver i viruse. Zato, redovno ažurirajte (update) bazu virusa u vašem AV-u.

Pazite na koje linkove klikćete! Ukoliko vam se link učini sumnjivim, nemojte kliknuti na njega. Facebook je pun takvih linkova.

Preporučio bih i ovaj dodatak za Chrome koji će pojačati zaštitu tog veb pregledača – Windows Defender.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Svaka čast Stefane:) Pratim tvoj blog od početka i primetno je da brzo učiš i napreduješ. Imaš i još jednu crtu, koja mnogima od nas fali: nisi lenj da naučeno odmah isprobaš i primeniš (ili imaš za to vremena). Samo napred i za neko vreme ćeš biti pravi „veliki“ bloger:)

    • E hvala :)
      Da, blog sam i otvorio sa namerom da sve što naučim, to odmah podelim sa drugima.
      Pa videćemo, trudim se :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *