Šta uraditi ako izgubite vaš Smartfon?

Mnogi telefoni svakodnevno bivaju izgubljeni – i pronađeni, ne baš uvek od strane vlasnika.

Ukoliko ste korisnik nekog od „Pametnih telefona“ sigurno u svoj telefon čuvate bar najmanje 2-3 lozinke, da li od nekih društvenih servisa ili možda bankovskih računa.

Šta se desi kada izgubite vaš telefon sa svim podacima?

Firma Symantec, proizvođač bezbednosnog softvera, je sprovela test kako bi našli odgovor na ovo pitanje. Namerno su „izgubili“ 50 Android telefona u Los Anđelesu, San Francisku, Vašingtonu, Njujorku i Otavi. Telefoni su bili napunjeni identičnim aplikacijama, podacima i fajlovima – i nijedan nije bio zaključan lozinkom.

Symantec je otkrio da u većini slučajeva – preko 95% – ljudi koji pronađu telefon pokušaju da pristupe ličnim i osetljivim podacima ili uslugama kao što je e-banking ili e-mail.

Šta uraditi ukoliko izgubite vaš Smartfon?

– Pre svega, postavite šifru na vaš telefon. Svaki smartfon ima opciju otključavanja ekrana pomoću šifre, PIN koda, oblika, a od nedavno i putem prepoznavanja lica. Neka vam telefon bude zaključan čak i kada ste kod kući, jer će vam se bar jednom desiti da izadjete napolje i zaboravite da zaključate telefon.

Izbegavajte čuvanje lozinki za svoje aplikacije. To će vas, verovatno, naterati da istu lozinku koristite na nekoliko usluga – što je značajan bezbednosni rizik ne samo u ovom slučaju već i generalno.

– Ukoliko niste uradili ništa od gore navedenog, a ipak ste izgubili telefon, dobra je ideja da brzo pronadjete kompjuter i ulogujete se na svoj e-mail, online banking i druge usluge kojima pristupate sa telefona i promenite šifre. 

– Ako ne možete da pronađete telefon, obavestite operatera da je izgubljen kako bi vam ugasio servis dok ne nabavite drugi aparat.

Pojedine policijske uprave u SAD upozoravaju da su krađe smartfona trend u porastu. Pljačkaši često pokušavaju da prodaju telefone za pare, ali oni koji ih kupe mogu da pokušaju da pristupe vašim podacima i uslugama.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *