Surfujte internetom anonimno!

U ovom postu ću vam pokazati kako da surfujete internetom potpuno anonimno!

Kada je reč o skidanju muzike, filmova, programa za kompjuter itd. Kada god bi nešto preuzeli s interneta „besplatno“ Vi ostavljate vaš trag, a to je IP adresa preko koje vas se može lako locirati i dovesti u neugodnu situaciju pred „državnom službom“.

Svaki računar koje se spaja na internet poseduje određenu IP adresu.

Šta je to IP adresa?

IP adresa može biti statička i dinamička:
Statička se ne menja prilikom prekida veze sa internetom ili nakon određenog vremenskog perioda. Može biti kao određeni identitet računara na mreži  – ima neke svoje prednosti za korištenje određenih servisa (kao npr. serveri za igre)
– Dok dinamička se menja prilikom prekida veze sa internetom ili određenog vremenskog intervala i uglavnom se koristi kod običnih korisnika interneta.

Kako da sakrijete vašu IP adresu?

Postoji nekoliko načina:

1) Proxy –  su najjednostavniji ali ujedno i najlošiji način skrivanja IP adrese. O korišćenju Proxy-a sam već pisao, pa pogledajte na OVOM linku uputstva.

2) Druga, možda i najjednostavnija metoda je slična ali za nju se koristi jedan mali program koji automatski obavi sve potrebno i pokrene internet explorer.

Reč je o programu ultrasurf. Jednostavno ga pokrenete, sačekate da se spoji sa serverom i spreman je za korištenje –  http://ultrasurf.en.softonic.com/

Takođe, postoji web browser koji je namenjen baš za anonimno surfanje internetom – Tor Web Browser

3) Treća a sigurno i najbolja zaštita privatnosti na internetu je VPN ili (Virtual-Private-Network).

VPN (Virtual-Private-Network) je tehnologija koja omogućava sigurno povezivanje privatnih mreža u zajedničku virtualnu privatnu mrežu kroz javnu mrežnu infrastrukturu.

Jedan, verovatno, najpoznatiji je Hotspot Shield.

Njega možete besplatno preuzeti sa OVOG linka. Pokrenite instalaciju. U toku instalacije će vam se pojaviti prozorčići gde je potrebno kliknuti na dugme „Install„. Kada se instaliranje završi, pojaviće vam se na start traci (pored sata) jedna ikona, kliknite desnim klikom na nju i odaberite „Connect ON„.

 

Potom će vam se otvoriti nova kartica u vašem browser-u gde ćete videti status konekcije. Sačekajte da piše „connected“ i onda možete zatvoriti karticu.

Sada možete slobodno i anonimno surfovati internetom!

Kako proveriti da li ste zaista anonimni?

Jednostavno je: na sajtu whatismyip.com će pisati neki IP koji nije Vaš. Takodje možete otvoriti sajt speedtest.net i pojaviće vam se mapa gde ćete biti označeni. Ukoliko na mapi ne stoji vaš grad, onda ste odradili kako treba.

 

Zahvaljujem se sajtu javno.ba na korisnim informacijama!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *