Mobilni Brauzeri

Internet na mobilnim uredjajima postaje sve popularniji i broji sve više korisnika. Kako se mobilni internet širi, brzo se razvijaju i mobilni brauzeri.

Iako sami uredjaji u sebi već imaju ugradjene osnovne internet pregledače, konstantno se pojavljuju novi brauzeri. Razlog toga je što svaki od programa donosi nešto novo i korisno.

Recimo, Opera Mini je najpopularnija na starijim modelima telefona koji koriste Java aplikacije, dok su na Android platformama više zastupljeni Chrome, FirefoxDolfin, xScope..

Opera Mini

Kao što sam već pomenuo, najzastupljenija na starijim telefonima jer može da kompresuje podatke i do 90%, što je odlično ukoliko surfujete preko kartice, tj. skida vam se kredit.  Još je odlikuje i lako pamćenje željenih stranica (Bookmark), i jednostavna navigacija. Takodje je dostupna i za Android telefone, tablete i iPhone uredjaje, kao i za Symbian.

Firefox

Za sad samo za Android uredjaje. Ono što odlikuje ovaj brauzer je sinhronizacija podataka. Dakle, ukoliko koristie Firefox na računaru, možete sinhronizovati sve podatke i na mobilnu verziju ovog brauzera.

Dolfin Brauzer HD

Proizvođači tvrde da je ovo prvi pregledač koji ima mogućnost priključivanja dodataka, kao što je to slučaj sa standardnim računarskim brauzerima. Jednostavna navigacija, galsovne komande, rad sa tabovima.. samo su neke od karakteristika ovog brauzera.

xScope

Odlikuju ga veliki tasteri pa je takav pogodan za telefone sa manjim ekranima osetljivim na dodir. Takodje, odlično radi sa sajtovima baziranim na Felšu (flash).

Chrome Beta

Nedavno se pojavio i Chrome na Android uredjaje ali je idalje u Beta fazi. Mnogi korisnici se žale da troši dosta kredita i megabajta, te dodaju da je najpovoljnije koristiti neku WiFi mrežu.

Koji vi brauzer na vašem mobilnom telefonu koristite? Da li ste isprobali neki od ovih navedenih?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *