Razlika između Sleep, Hibernate i Hybrid sleep opcije

7

Koja je razlika izmedju običnog Sleep moda i Hybrid sleep moda. I šta je to Hibernate? Pokušaću da objasnim na što jednostavniji način kako bi svi lepo razumeli.

1) Sleep

Kada odaberete Sleep mod, gase se sve komponente računara osim RAM-a radi čuvanja podataka. Dakle, ako radite nešto na računaru i pritisnete Sleep, računar se gasi a sve što ste radili (ostavili otovrene prozore, dokumenta itd.) se čuva u RAM-u.

– Prednost Sleep moda je ta što se računar brzo „budi“ (svega par sekundi) i svi podaci ostanu sačuvani.

– Loša strana je što ako nestane struje, RAM gubi napajanje i samim tim se i podaci gube. Takođe, pošto RAM dobija napajanje, na laptopu se i baterija troši.

2) Hibernate

Hibernate je sličan kao i Sleep samo je razlika u tome što se podaci kod Hibernate moda čuvaju na HDD-u (kreira se zaseban prostor na disku veličine RAM-a gde se prebacuju podaci) i ukoliko nestane struje podaci ostaju.

Prednost je očigledna: podaci su sigurniji i računar troši 0 el. energije. Pogodno za laptopove.

Nedostatak je što računaru treba više vremena da se „probudi“.

3) Hybrid sleep

Ovo je možda i najbolja opcija, kombinacija Hibernate i Sleep moda. Dakle, računar prelazi u Sleep mod, podaci se čuvaju u RAM-u ali takođe i na HDD-u, tako da ne postoji opasnost od gubljenja podataka u slučaju nestanka struje. PC se „budi“ isto za par sekundi, sem kad RAM izgubi napajanje.

sleep-hibernate-hybrid-sleep-c

Hybrid Sleep opcija je podržana u Windows 7 i novijim verzijama Windows sistema, a možete je aktivirati na sledeći način:

1) U kontrolnoj tabli pronadjite opciju „Power Options“ (opcije napajanja)
– Putanja: Hardware and Sound heading > Power Options

2) Sa leve strane odaberite: Change Plan Settings beneath the selected plan

sleep-hibernate-hybrid-sleep1

 

3) Zatim na: Change Advanced Power Settings, i pojaviće vam se mali prozorčić

sleep-hibernate-hybrid-sleep

 

4) Pronadjite stavku „Sleep“ i kliknite na plus (+) ispred

5) Sad kliknite na Allow Hybrid Sleep i odaberite opciju „On(Uključeno)

sleep-hibernate-hybrid-sleep2

 

6) Sačuvajte podešavanja.

Kako staviti računar u Hybrid Sleep mod?

Dovoljno je da kliknete na start i pored dugmeta „Shutdown“ ima mala strelica, kliknite na nju i na spisku opcija kliknite „Sleep„.

Računar će se ugasiti a svi vaši podaci ostaće u RAM-u i na HDD-u. Da upalite računar i „probudite“ ga iz Hybrid Sleep mod-a, dovoljno je da kliknete dugme na kućištu i za 3 sekunde računar će se upaliti.

Koju vi opciju najviše koristite: Sleep, Hybernate, Hybrid Sleep ili običan Shutdown? Šta je po vama bolje i koji je razlog?

Povezano:
7 komentara
 1. Jugoslav kaže

  Uključim sleep ili hibernate ,računar se isključi ali se posle 2 sekunde sam uključi.To se dešava kako sam promenio tastaturu .

 2. Džemila kaže

  Budući da se ne razumijem u ove stvari, i razliku između ove dvije situacije?
  Laptop je normalno ugašen, nakon što sam htjela ponovno pokrenuti laptop na desktopu piše „hibernating“ i kao pokušava se pokrenuti (okreće se krugić), pa me zanima na koji način pokrenuti laptop?

 3. Zivko kaže

  Licno najcesce koristim Hibernaciju, ali sam na nekoliko pouzdanih mesta procitao da ona u slucaju transporta laptopa, moze da prouzrokuje minimalna ostecenja hard diska ( glave hard diska ). Jedan serviser racunara je taj primer pokazao na Yutubu. Zbog toga je najbolje podesiti ( po mom misljenju ) laptop da dugme za napajanje dok je uredjaj na bateriji sluzi za iskljucivanje, a isto dugme na punjacu sluzi kao hibernacija. U tom slucju imate sigurnost podataka i hardvera. Inace za one koji citaju ovaj komentar, vazno je napomenuti da se opcija o kojoj pisem nalazi u istoj grupi koju je naveo autor teksta.

 4. Luka kaže

  Uglavnom laptop samo poklopim :) Ne pamtim kad sam radio shut down.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Sistemi na laptopovima po podrazumevanim podešavanjima imaju podešeno da laptop uđe u Hibernate kada se zaklopi. To je i najbolja opcija jer ne troši struje (pogotovo kada je na bateriji) i svi podaci su bezbedni ukoliko slučajno dođe do gubitka napajanja. A opet brže se pali nego kad se skroz ugasi.

 5. Ted Teddy kaže

  Hvala, to stvarno nisam znao :)) 

  1. Saznaj Novo kaže

   Zato postoji ovaj blog, da Saznaš nešto Novo ;)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.