Razlika između Sleep, Hibernate i Hybrid sleep opcije

5

Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

Koja je razlika izmedju običnog Sleep moda i Hybrid sleep moda. I šta je to Hibernate? Pokušaću da objasnim na što jednostavniji način kako bi svi lepo razumeli.

1) Sleep

Kada odaberete Sleep mod, gase se sve komponente računara osim RAM-a radi čuvanja podataka. Dakle, ako radite nešto na računaru i pritisnete Sleep, računar se gasi a sve što ste radili (ostavili otovrene prozore, dokumenta itd.) se čuva u RAM-u.

– Prednost Sleep moda je ta što se računar brzo „budi“ (svega par sekundi) i svi podaci ostanu sačuvani.

– Loša strana je što ako nestane struje, RAM gubi napajanje i samim tim se i podaci gube. Takođe, pošto RAM dobija napajanje, na laptopu se i baterija troši.

2) Hibernate

Hibernate je sličan kao i Sleep samo je razlika u tome što se podaci kod Hibernate moda čuvaju na HDD-u (kreira se zaseban prostor na disku veličine RAM-a gde se prebacuju podaci) i ukoliko nestane struje podaci ostaju.

Prednost je očigledna: podaci su sigurniji i računar troši 0 el. energije. Pogodno za laptopove.

Nedostatak je što računaru treba više vremena da se „probudi“.

3) Hybrid sleep

Ovo je možda i najbolja opcija, kombinacija Hibernate i Sleep moda. Dakle, računar prelazi u Sleep mod, podaci se čuvaju u RAM-u ali takođe i na HDD-u, tako da ne postoji opasnost od gubljenja podataka u slučaju nestanka struje. PC se „budi“ isto za par sekundi, sem kad RAM izgubi napajanje.

sleep-hibernate-hybrid-sleep-c

Hybrid Sleep opcija je podržana u Windows 7 i novijim verzijama Windows sistema, a možete je aktivirati na sledeći način:

1) U kontrolnoj tabli pronadjite opciju „Power Options“ (opcije napajanja)
– Putanja: Hardware and Sound heading > Power Options

2) Sa leve strane odaberite: Change Plan Settings beneath the selected plan

sleep-hibernate-hybrid-sleep1

 

3) Zatim na: Change Advanced Power Settings, i pojaviće vam se mali prozorčić

sleep-hibernate-hybrid-sleep

 

4) Pronadjite stavku „Sleep“ i kliknite na plus (+) ispred

5) Sad kliknite na Allow Hybrid Sleep i odaberite opciju „On(Uključeno)

sleep-hibernate-hybrid-sleep2

 

6) Sačuvajte podešavanja.

Kako staviti računar u Hybrid Sleep mod?

Dovoljno je da kliknete na start i pored dugmeta „Shutdown“ ima mala strelica, kliknite na nju i na spisku opcija kliknite „Sleep„.

Računar će se ugasiti a svi vaši podaci ostaće u RAM-u i na HDD-u. Da upalite računar i „probudite“ ga iz Hybrid Sleep mod-a, dovoljno je da kliknete dugme na kućištu i za 3 sekunde računar će se upaliti.

Koju vi opciju najviše koristite: Sleep, Hybernate, Hybrid Sleep ili običan Shutdown? Šta je po vama bolje i koji je razlog?

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

5 komentara
 1. Zivko kaže

  Licno najcesce koristim Hibernaciju, ali sam na nekoliko pouzdanih mesta procitao da ona u slucaju transporta laptopa, moze da prouzrokuje minimalna ostecenja hard diska ( glave hard diska ). Jedan serviser racunara je taj primer pokazao na Yutubu. Zbog toga je najbolje podesiti ( po mom misljenju ) laptop da dugme za napajanje dok je uredjaj na bateriji sluzi za iskljucivanje, a isto dugme na punjacu sluzi kao hibernacija. U tom slucju imate sigurnost podataka i hardvera. Inace za one koji citaju ovaj komentar, vazno je napomenuti da se opcija o kojoj pisem nalazi u istoj grupi koju je naveo autor teksta.

 2. Luka kaže

  Uglavnom laptop samo poklopim :) Ne pamtim kad sam radio shut down.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Sistemi na laptopovima po podrazumevanim podešavanjima imaju podešeno da laptop uđe u Hibernate kada se zaklopi. To je i najbolja opcija jer ne troši struje (pogotovo kada je na bateriji) i svi podaci su bezbedni ukoliko slučajno dođe do gubitka napajanja. A opet brže se pali nego kad se skroz ugasi.

 3. Ted Teddy kaže

  Hvala, to stvarno nisam znao :)) 

  1. Saznaj Novo kaže

   Zato postoji ovaj blog, da Saznaš nešto Novo ;)

Ako već nisi, lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala