Kako dekodirati mobilni telefon

Kako dekodirati mobilni telefon

Za mnoge vlasnike novih mobilnih telefona dobijenih uz pretplatnički paket kod nekog od mobilnih operatera ovo je važno pitanje. Mnogi dobiju telefon po simboličnoj ceni od 1 dinar i ne nameravaju da ga koriste u mreži u kojoj su potpisali ugovor. Problem je što su takvi telefoni uvek zaključani na mrežu iz koje su, i ne mogu se koristiti u nekoj drugoj mreži.

Ili situacija u kojoj dobijete mobilni telefon iz inostranstva. Takav telefon je takođe po pravilu zaključan i ne može se koristiti u našim domaćim mrežama, osim ako se prethodno ne uradi dekodiranje mobilnog telefona.

Na internetu se mogu pronaći razne veb stranice na temu kako besplatno dekodirati mobilni telefon, kao i razni sajtovi koji navodno pružaju tu uslugu besplatno, ali istina je da je to jako teško, a u većini slučajeva i nemoguće uraditi. Nekoliko godina unazad bilo je moguće za neke modele koji su tada bili aktuelni, ali za 90% mobilnih telefona kod nas danas skoro je nemoguće besplatno otključavanje.

Većina Nokia mobilnih telefona ima takozvanu SL3 zaštitu, za čije razbijanje je potreban poseban softwer i izuzetno jaki kompjuteri, ne jedan nego više, što je za prosečnog korisnika naravno potpuno nepotrebno i neisplativo da kupuje sve to samo da bi otključao jedan mobilni telefon. Ova operacija inače traje od jedan do nekoliko dana za Nokia telefone.

Dekodiranje Samsung mobilnih telefona je znatno brže, i završava se najčešće u roku od sat vremena ili kraće, ali je i za to potreban poseban softver i uređaj koji imaju samo specijalizovani servisi mobilnih telefona. S obzirom da traje znatno kraće i cena je uglavnom niža u odnosu na Nokia telefone.

Za pojedine modele mobilnih telefona moguće je naći tutorijale i uputstva na internetu ali za prosečnog korisnika to je suviše komplikovano, jer uključuje takozvano flešovanje telefona, root-ovanje, ukucavanje kodova preko terminala, Android SDK itd što je prevelika komplikacija za većinu ljudi.

Sve u svemu ako ste napredni korisnik kompjutera i dobro se razumete u mobilne telefone, a želite da otključate tj. dekodirate svoj mobilni telefon, prvo proverite da li postoji mogućnost za besplatno dekodiranje pa ako se osećate sigurnim da možete to sami uraditi – srećno :)

Ako niste toliko iskusni ili jednostavno želite da prepustite taj posao profesionalcima, servis mobilnih telefona Doktor Mobil obavlja dekodiranje mobilnih telefona u Beogradu po pristupačnim cenama.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Dali znate koji sajtovi su sigurni i pouzdani za dobivanje koda za dekodiranje telefona ?
    Nasao sam jedan Sony Ericson J110 i hteo bih ga dekodirat cisto iz zabave i mozda nekad posluzi za alo alo.
    Clanak je vrlo star malo osvezenje.
    Hvala

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *