Najbolji sajtovi za vremensku prognozu

Retki su oni koji barem nekad ne proveravaju vremensku prognozu bilo preko televizije ili preko interneta. Većina nas gotovo svakodnevno pre odlaska na posao ili izlaska iz stana proveri kakvo se vreme očekuje u toku dana i u narednim danima.

Naravno, vremenska prognoza je kao što i sam taj izraz kaže, ipak samo prognoza, koja se ne mora uvek i ostvariti. Prognozu za današnji dan meteorolozi uglavnom dobro predvide i samo ponekad se desi neko veće iznenađenje, ali višednevna vremenska prognoza zna često da se ne ispuni, jer se zasniva na statističkim podacima iz prethodnih godina i decenija, kao i na prognoziranom kretanju vazdušnih masa koje se osmatra preko satelitskih snimaka i drugih meteoroloških metoda.

U našoj zemlji bez sumnje najrelevantniji sajt za aktuelne i dugoročne vremenske podatke jeste sajt Republičkog Hidrometeorološkog zavoda na adresi http://www.hidmet.gov.rs/ Sajt je veoma obiman i detaljan, na njemu se mogu naći kako aktuelni vremenski podaci za sve veće gradove u Srbiji, tako i trodnevna, petodnevna, mesečna i sezonska predviđanja. Osim vremenskih podatka tu je i prognoza vodostaja, biometeorološka prognoza, prognoza UV indeksa itd.

Sve je ovo korisno i potrebno, ali možda i previše informacija za prosečnog korisnika. Sajt RHMZ je po našem mišljenju prilično konfuzan i nepregledan, podaci su često prikazani kao za profesionalne meteorologe umesto za zainteresovane posetioce koje zanima vremenska prognoza.

Na toj ideji, da se aktuleni vremenski podaci prikažu jasno, jednostavno i pregledno, a opet da budu najviše moguće tačni zasniva se sajt Vremenska prognoza Beograd na adresi www.vremenskaprognozabeograd.com Ovaj sajt preuzima trenutne vremenske podatke direktno sa sajta RHMZ i prikazuje ih na način koji je po našem mišljenju mnogo pregledniji i jasniji za posetioce. Samim tim dobijaju se najbolji mogući vremenski podaci predstavljeni na jednostavniji način.

Na sajtu www.vremenskaprognozabeograd.com osim za Beograd, možete naći i podatke za ostale veće gradove u Srbiji. Realno, većinu ljudi najviše zanimaju vremenski podaci za grad u kome žive. Zato je možda praktičnije da se na jednoj veb stranici prikazuju samo podaci za jedan grad, a ne na istoj stranici svi podaci za sve gradove, kao što je to na sajtu RHMZ.

Osim ova dva navedena sajta, postoji još dosta drugih internet prezentacija koje nude informacije o vremenskim podacima za gradove Srbije i sveta. Mi bismo izdvojili ova dva, iz razloga koje smo naveli, a pozivamo vas da u komentarima na ovaj tekst preporučite i druge sajtove koje vi posećujete da biste se informisali o vremenskoj prognozi.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *