Srbija će uskoro imati najjači superračunar na Balkanu!

Srbija će dobiti,nadogradnjom superračunara “Paradoks”, u narednih nekoliko meseci najjači superračunar na Balkanu, vredan oko milion evra!

Danas, superračunara “Paradoks” ima 1.100 procesora i radi na sedam tera flopsa, što  je 7.000 milijardi opreracija u sekundi. Nadogradnjom, računar će imati 5.000 procesora i radiće na 40 tera flopsa, odnosno 40.000 milijardi operacija u sekundi. Trenutno u njemu može da se skladišti 60 terabajta (60.000 gigabajta) podataka.

Paradoks je držao prvo mesto kao najjači superračunar na Balkanu, ali je turski superračunar preuzeo to mesto. No, novi unapredjeni superračunar „Paradoks 4“ će biti duplo veći ali i 5 puta brži.

U Evropi postoji mreža superračunara koji međusobno komuniciraju, a matica je CERN. Koristi se tako što se postavi pitanje s bilo kog drugog kompjutera. Sistem zatim najpre proveri da li je korisnik iz istraživačke ili komercijalne institucije. Zahtev se prosleđuje stotinama računara koji sami “provere” gde je najbolje da se taj zadatak reši. Neki odgovori onda sižu iz Rusije, Turske, Nemačke…
Paradoks” zasad najviše koriste Institut za fiziku, Astronomska opservatorija, te Hemijski i Biološki fakultet. Koriste ga i međunarodne institucije koje učestvuju u CERN projektu.

(izvor)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *