VB – Promenljive

 Prilikom programiranja morate razumeti i naučiti kako se koriste promenljive i šta one zapravo predstavljaju. Možda ste se ranije susretali sa pojmom promenljivih i to iz matematike sigurno. Možda ste primetili kada vaš profesor matematike izgovara: „promenljiva iks“ .

Zašto se uopšte nešto zove promenljiva? Promenljiva je neki znak, slovo , reč ili skup reči povezani nekim znakom koji imaju neku vrednost. Što se tiče programiranja , promenljiva može imati vrednost broja, vrednost teksta i vrednosti tačnog i netačnog. Recimo promenljiva iks je ime promenljive dok njena vrednost može biti broj pet. Sada je izuzetno bitno da razumete kako svaka promenljiva mora biti povezana sa nekim tipom podataka. Šta su tipovi podataka?

Tip podataka  je vrednost koju računar treba predvideti za datu promenljivu sa kojom će raditi i raspon njenih vrednosti. Postoje dva osnovne grupe tipa podataka i to su:

-Osnovni
-Ostali

Ono što nas sada zanima jesu osnovni tipovi podataka i to su: brojevi (celi i realni) , znakovi, logički podaci (tačno,netačno,1,0) i konstante. Objasniću svaku ukratko samo. Za brojeve postoji više tipova podataka sa kojima se može raditi ali sve to zavisi kakva će vrednost promenljive biti. Ukoliko je vrednost promenljive broj koji nema decimalnu vrednost onda se koristi Integer tip podataka. Ukoliko je vrednost promenljive broj sa decimalnom vrednošću koristićemo Double tip podataka jer on može prikazati decimalne vrednosti i samim tim ima veći raspon vrednosti i više će zauzimati prostora u programu. Znakovi su svkako slova , reči i rečenice i one su uvek String tip podataka. Logičke vrednosti su tačno (1) i netačno (0).  Ostaje mi da vam objasnim konstante. Što se tiče konstanti one više nisu promenljive, one čine da promenljiva postane konstanta. Siguran sam da ovo sada zvuči konfuzno ali vremenom tokom savladavanja same sintakse jezike videćete koliko je to samo jednostavno.

Počinjemo sa primerom kako se deklarišu promenljive:

1

U redu, objasnimo lagano šta sam sada učinio. Kada počinjemo sa deklarisanjem promenljivih u Visual Basicu to činimo tako što ispišemo Dim . Nakon toga stavljamo ime promenljive koje mi sami određujemo kao programeri. Nakon toga stavljam As jer se spremam da definišem koji tip podataka će biti u upotrebi za datu promenljivu. U prvom primeru koristim Integer samo zato što vrednost koju sam uneo stavljajući znak jednakosti jeste broj pet, a broj pet nema decimalnu vrednost da bi bio drugi tip podataka.

U svakom od primera primećujete kako koristim ime promenljive i tip podataka , a zatim dodeljujem vrednost promenljivoj i to će se tako uvek raditi kod programiranja.  U drugom primeru Imamo Double tip podataka samo zato što je vrednost promenljive decimalna vrednost.  Treća promenljiva ima tip podataka String samo zato što je u pitanju tekst. Četvrta i peta promenljiva imaju tip podataka Boolean zato što je vrednost tih promenljivih tačno i netačno odnosno 1 i 0.

Nakon deklarisanja promenljivih prosto sam izvršio ispisivanje istih i time sam prikazao sve promenljive u konzoli i to će izgledati ovako:

1

Kao što vidite sa priložene slike svaka od promenljivih će biti prikazana u konzoli baš kao što treba biti prikazana. Na samom kraju primećujete da piše True i False odnosno tačno i netačno, a za to je zaslužan tip podataka Boolean .

Autor: Aleksandar Arsic

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *