VB – Prva aplikacija

Da bi ste počeli sa učenjem Visual Basic-a možete to uraditi tako što ćete početi odmah sa formama koje su integrisane već , ali pravilniji način da započnete učenje jeste sa konzolnim aplikacijama.

Zašto? Pre svega konzolne aplikacije nemaju onu standardnu formu koju viđate kod svakog programa, orijentisane su na striktno izvođenje kodova koji će biti prikazan u obliku teksta odnosno brojeva. Konzolne aplikacije imaju izgled poput command prompta.

Insistiraću na tutorialima sa konzolnim aplikacijama samo zato što možete jasnije uvideti i razumeti programiranje i samu suštinu programiranja. Najbolji način da se nauči programiranje jeste da se započne pisanje aplikacije i baš iz tog razloga prva aplikacija biće orijentisana na jednostavno prikazivanje teksta u konzoli.

Evo primer koda:

1

Iz datog koda prvo uviđamo Module Module1.

Module odnosno modul je sastvni deo svake aplikacije i nikada to nije samo jedan. Aplikacije imaju module ali imaju i klase što je slučaj sa konzolnim aplikacijama.

Sub Main() je glavni deo koda odnosno početni deo koda koji aplikacija mora sadržati. To je uvek početni deo koda sa kojim se radi. Ono što sada sledi je onaj bitan deo za vas.

Ukoliko želite ispisati tekst u konzoli to činite tako što ispišete prvo Console jer tada pripremate konzolu za neku naredbu odnosno izdajete konzoli naredbu da nešto učini. Stavljanjem tačke tada konzola očekuje da naglasite šta treba da učini, a ja sam napisao WriteLine() čime izdajem naredbu da se ispiše neki tekst u konzoli.  Unutar zagrada mogu napisati promenljivu bez navodnika jer kada se pišu promenljive one se pišu bez navodnika ali s obzirom da ste još novi sa radom u Visua Basicu i da ne znate šta su promenljive onda pišete navodnike unutar zagrada jer po prvi put deklarišemo neki tekst.

Ispod toga sam napisao Console.ReadLine() odnosno prevedeno na srpski, rekao sam konzoli da pročita liniju. Da nisam stavio ovo aplikacija bi se po pokretanju sama ugasila jer je ništa ne bi održavalo aktivnom, a stavljanjem ovog koda ona biva zaposlena jer čeka korisnika da unese nešto. Nakon toga sam napisao End Sub jer je to obavezeno. Svaki Sub, svaka klasa i svaki modul moraju ali moraju biti zatvoreni prilikom programiranja. Kao što u HTML-u imate tagove koje morate zatvoriti isto i prilikom programiranja morate zatvoriti Sub i Module. Ja sam to i učinio jednostavnom naredbom End Sub i End Module. Činjenica je da je sve ovo automatski integrisano ali ukoliko nije učinite to.

Kako ovo izgleda kada pokrenete aplikaciju:

1

Autor: Aleksandar Arsic

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *