Windows 8 integriše Adobe Flash

Internet Explorer 10 u okviru Windows 8 operativnog sistema će uključiti integrisanu verziju Adobe Flash-a, dok će Metro bazirani pretraživač odlikovati podrška za upotrebu Flash-a na ogrančenom broju Web sajtova.

Kada je reč o Windows 8 operativnom sistemu, Microsoft-ov pretraživač će biti dostupan u dve verzije:

– tradicionalni desktop pretraživač sa potpunom podrškom za plugin-ove i ekstenzije,
– kao i novi Metro bazirani pretraživač za koji plugin-ovi neće biti neophodni.

Pored toga, pretraživač će karakterisati i integrisana verzija Adobe Flash te zbog toga što je integrisana neće se tretirati kao plugin. Treba ipak uzeti u obzir činjenicu da će kompanija Microsoft ograničiti upotrebu Flash-a u Metro baziranom pretraživaču na one Web sajtove koji se nalaze na listi odobrenih sajtova.

Lista podrazumeva kombinaciju domena:

– video sajtova kao što su Hulu, YouTube i Vimeo,
– sajtove kao što su CNN, BBC, i Wired,
– kao i veliki broj zabavnih i igračkih sajtova kao što su Facebook i Zynga.

Flash bazirani interaktivni sadržaj na ovim sajtovima će raditi u okviru Metro baziranog pretraživača. Flash sadržaji na drugim sajtovima će zahtevati upotrebu desktop pretraživača.

Flash je i dalje veoma produktivan alat za kreiranje bogatih, interaktivnih Web sadržaja a Adobe želi da ga zadrži upotrebljivim, barem do onog momenta kada razvojni alati omoguće potpuni prelazak na HTML5.

Ukoliko se kompanija ranije odluči za ovaj prelazak, onda Flash mora biti upotrebljiv na Windows 8. Naravno, Flash nije jedina plugin tehnologija koja se koristi za obezbeđivanje streaming-a video i bogatih interaktivnih sadržaja. Microsoft-ov Silverlight se takođe koristi za istu stvar a samim tim se javlja pitanje da li će Microsoft kreirati integrisanu verziju Silverlight-a kao što je to urađeno sa Flash-om?

Za sada odgovor na to pitanje nije poznat ali se može zaključiti – jedan od Web sajtova koji se nalaze na listi Flash odobrenih sajtova je i Netflix, a to je veoma zanimljivo budući da Netflix zapravo ne koristi Flash za streaming medijskih sadržaja već koristi upravo Silverlight.

(ITsvet.rs)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *