Speccy – Upoznajte vaš računar u detalje

Prosečan korisnik obično zna samo koji je radni takt procesora, koliko RAM-a ima, koja je oznaka na grafičkoj karti, od koliko je HDD… Ali neke možda bitnije detalje ne zna.

Speccy je program koji će te detalje otkriti i imaćete potpuni uvid u sve komponente koje se nalaze unutar vaše mašine.

Nakon uobičajne instalacije, pokrenite program i sačekajte nekoliko sekundi da pretraži sve komponente. Nakon toga, možete videti osnovne detalje tih komponenti, a klikom na neku će vam se otvoriti nova stranica gde možete naći sve informacije u najsitnijim detaljima.

gt520-specs

Recimo, otvorio sam detalje za grafičku kartu GT 520. Sad, možemo videti koliko ta kartica ima sopstvene memorije, ko je proizvidjač, temperaturu, GPU, DirectX podršku, OpenGL podršku, pa čak i napon i da li proizvodi buku u radu. Sve ove informacije nećete čuti od prodavca, samo ćete znati koja je grafička, i eventualno koliko ima sopstvene memorije.

Isto tako možete proveriti Procesor, HDD, OS, Memoriju (RAM), Matičnu ploču, Optički uredjaj, zvučnu karticu, periferije i mrežu. Sve u najsitnijim detaljima. Ukoliko niste ekspert za hardverske komponente, verujem da nećete znati šta pola od ovih informacija znače, ali ono što vam treba možete lako pronaći.

Program je potpuno besplatan i zauzima nešto više od 4mb a možete ga preuzeti sa sledećeg linka: http://www.filehippo.com/download_speccy

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

 1. Radi odlično na svim mojim PC i Lap Top računarima!
  Odlična zamena za Sandru….još jedan koristan članak na Saznaj Novo ;)

 2. Sada, 24 časa kasnije, mogu da kažem da mi se sviđa.
  Malo mesta zauzima i radi odlično. Proverite, bićete prijatno iznenađeni.

   • Dobro. Recimo, kada analizira, završi analizu na grafici i onda vrti ali ne može da očita diskove, optičke i zvuk. Onda se pojavi opcija da se pošalje „kvar sistema“ na sajt njihov… Naravno, ukucaš pdatke i svoj mail ali onda ti ugasi program. Opet kada startuješ Speccy pojavljuje se ista stvar- Ne može da očita dalje od grafike i konstatuje da je sistem u kvaru. Možeš da otvoriš posebno sve do diskova samo ako spustiš obaveštenje o greški sistema.
     Sada, u drugom računaru, novom, radi i ok je sve. Moguće je da je u starom računaru, u kojem mi je i trebao Speccy, sistem toliko loš da nije mogao da očita. Samim tim je i moje pitanje- Čemu služi ako ne radi? bilo na mestu.
    Za ovaj računar, noviji, mogu da kažem da me je Speccy prijatno iznenadio jer se pokazao kao neko ko bolje poznaje računar nego sam vlasnik :)
    U svakom slučaju-PROGRAM JE ODLIČAN!!!
    Za tebe, Saznaj Novo, veliki pozdrav!

    • Dakle, kao što i sam kažeš, verovatno je PC slabiji pa ne može tako detaljno da analizira. Ipak, na malo novijim radi odlično.
     Pozdrav i za tebe Mirko! :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *