Virus Flame


Virus Flame preti Windows-u


Microsoft upozorava da je, zbog bezbednosnog propusta u Windows operativnom sistemu, više računara zaraženo virusom pod nazivom Flame te je objavio zakrupu koja bi trebala da reši problem.

Autori Flame-a su maskirali ovaj virus tako što su ga predstavili kao legitimni Microsoft-ov proizvod. Stručnjaci za računarsku bezbednost ga nazivaju i imenom „elegantinm“ zbog načina na koji je napao računare. Veruje se da je bio iskorišćen za isporuku drugih cyber oružija, koje tek treba otkriti, piše My Broadband.

Flame-ov Kod uključivao je digitalni sertifikat, koji ga je lažno predstavljao kao deo legitimnog Microsoft-ovog softvera. Tvorci virusa do sertifikata su došli obradom komponente Windows-a koja se bavi ovlašćivanjem poslovnih klijenata za nastavak korišćenja naprednih opcija tog operativnog sistema. Strahuje se kako bi i drugi pisci virusa mogli da posegnu za istom metodom.

Prve vesti o pojavi virusa Flame pojavile su se pre nedelju dana. Stručnjaci za računarsku bezbednost verovali su kako je delo iste države – ili više njih – koje su stajale iza crva Stuxnet, koriščenog za napad na iranska nuklearna postrojenja 2010. godine. U međuvremenu je New York Times objavio članak u kojem se tvrdi kako su za Stuxnet odgovorni Izrael i SAD.


Kaspersky Lab analiza virusa Flame


Kompanija Kaspersky Lab najavila je otkriće o visokosofisticiranom štetnom programu, poznatom kao Flame, koji je bio u aktivnoj upotrebi kao sajber oružje za ciljane subjekte u nekoliko zemalja.

 

Flame su otkrili stručnjaci kompanije Kaspersky Lab tokom istrage koju je zahtevala Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Analiza štetnog programa otkrila je da je to najveća i najsloženija alatka za napad do sada.

Kompanija Kaspersky Lab je ustanovila da je program trenutno korišćen za cyber špijunažu i ima cilj da zarazi računare kako bi krao podatake i osetljive informacije. Ukradeni podaci se zatim šalju na jedan od komandnih i kontrolnih (K i K) servera virusa Flame.


Ko ima alat za uklanjanje virusa Flame?


Bezbednosni stručnjaci iz zemlje sa najvećim brojem računara zaraženih Flame-om, Irana, objavili su da su razvili alat koji je u stanju da otkrije ovaj supervirus i očistiti sisteme od njega.

Sam virus je pronađen nakon što je UN-ova Međunarodna telekomunikaciona unija zatražila od bezbednosnih kompanija širom sveta da otkriju šta im briše osetljive podatke (jedna od mnogobrojnih funkcija Flame-a) sa kompjutera širom Bliskog Istoka.

Tri glavna razloga zašto je on otkriven tek sada, iako je pušten u opticaj još u martu 2010. godine su:

– Flame je potpuno drugačiji od uobičajenih virusa, trojanaca i crva, pa ga stoga nije bilo moguće detektovati klasičnim metodama;
– Njegovo delovanje je bilo strogo usmereno, a ne rezultat nepredvidljivog i slobodnog širenja među računarima;
– Virus je skenirao sistem za instaliranim antivirusima – zatim bi se maskirao u fajl kojeg dati antivirus smatra bezbednim.

(Talk-About.rs)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *