Linux Sajtovi Windows

Zašto je Linux bolje rešenje?

windows_vs_linux

windows_vs_linuxŠta je to Linux? Zbog čega je bolji? Koje su njegove prednosti, a koje su mane? Da li preći na Linux? Kako ga instalirati? Odgovor na ova i još mnoga druga pitanja možete naći na jednom sajtu koji je preveden na čak 40 jezika, plus i na srpski.

Autori tog teksta su hteli da pokažu svim korisnicima Windowsa zbog čega je Linux bolji, zašto preći na sistem otvorenog koda i naveli razlike Linux — Windows na najprostijim primerima kako bi svi razumeli.

Sajt je krajnje jednostavan i na početnoj strani možete videti 27 prednosti Linuxa, i 4 prednosti Windws-a. Ispod toga se nalazi i uputstvo kako instalirati Linux ukoliko se odlučite za ovaj OS.

Klikom na neku od ovih prednosti, otvara vam se stranica sa detaljnim objašnjenjem te prednosti i kratko poredjenje sa Windows-om. Tekstovi nisu dugački, i kada krenete da čitate nećete moći prestati :)

Ja bih izdvojio nekoliko prednosti:

 • Nema virusa,
 • Besplatan je,
 • Zaboravite na drajvere,
 • Sistem je stabilan i može raditi godinama bez resetovanja,
 • Vaš stari računar će raditi brže i stabilnije,
 • Mogućnost rada sa više radnih površina…
  Youtube opcija "blur faces"

a vi na sajtu whylinuxisbetter.net možete pogledati celu listu.

(nms-s.blogspot.com)

Oznake

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

5 komentara

Klikni ovde da postaviš komentar

 • jel mozes da mi das link od Linux
  i jel na njega moze isto da se instaliraju PC games, programi i ostale sitnice isto kao i na obicnom OS?

  • Pa Linux je širok pojam, imaš raznih distribucija kao što je Ubuntu, Mint, Fedora, Slackware..itd. Igre koje su za Windows OS ne mogu na Linux. Ali imaš firme koje prave igre kako za Windows tako i za Linux. Jedina razlika je što su za Linux skroz besplatne a za Windows se nekad plaćaju. Tako je i sa programima, sve što ide na Windows ne može na Linux. Ali opet, imaš firme koje prave svoje programe za sve Operativne sisteme, npr. Skype, Firefox, Chromium… Takodje postoji i jedan program za Linux – Wine, pomoću kojeg možeš pokrenuti .exe fajlove, odnosno, programe za Windows OS. Ali ne baš sve.

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger