Zašto je Linux bolje rešenje?

5

windows_vs_linuxŠta je to Linux? Zbog čega je bolji? Koje su njegove prednosti, a koje su mane? Da li preći na Linux? Kako ga instalirati? Odgovor na ova i još mnoga druga pitanja možete naći na jednom sajtu koji je preveden na čak 40 jezika, plus i na srpski.

Autori tog teksta su hteli da pokažu svim korisnicima Windowsa zbog čega je Linux bolji, zašto preći na sistem otvorenog koda i naveli razlike Linux — Windows na najprostijim primerima kako bi svi razumeli.

Sajt je krajnje jednostavan i na početnoj strani možete videti 27 prednosti Linuxa, i 4 prednosti Windws-a. Ispod toga se nalazi i uputstvo kako instalirati Linux ukoliko se odlučite za ovaj OS.

Klikom na neku od ovih prednosti, otvara vam se stranica sa detaljnim objašnjenjem te prednosti i kratko poredjenje sa Windows-om. Tekstovi nisu dugački, i kada krenete da čitate nećete moći prestati :)

Ja bih izdvojio nekoliko prednosti:

 • Nema virusa,
 • Besplatan je,
 • Zaboravite na drajvere,
 • Sistem je stabilan i može raditi godinama bez resetovanja,
 • Vaš stari računar će raditi brže i stabilnije,
 • Mogućnost rada sa više radnih površina…

a vi na sajtu whylinuxisbetter.net možete pogledati celu listu.

(nms-s.blogspot.com)

Povezano:
5 komentara
 1. Pedja kaže

  Ne znam za ovo sa više radnih površina, ne znam čemu bi to služilo ali sve ove ostale tačke koje si naveo su netačne.

  http://pedja.supurovic.net/neki-dobri-razlozi-zasto-treba-da-koristis-linuks-linux

  1. Stefan M. kaže

   Meni su te radne površine pravi spas. Čak i kad sam na Windowsu našao sam slično rešenje. A ove tačke sam samo prepisao sa sajta, njima napiši da je to netačno.

  2. Darko Dražović kaže

   Četvrta i peta tačka su apsolutno istinite!

 2. Ultra^ kaže

  jel mozes da mi das link od Linux
  i jel na njega moze isto da se instaliraju PC games, programi i ostale sitnice isto kao i na obicnom OS?

  1. Saznaj Novo kaže

   Pa Linux je širok pojam, imaš raznih distribucija kao što je Ubuntu, Mint, Fedora, Slackware..itd. Igre koje su za Windows OS ne mogu na Linux. Ali imaš firme koje prave igre kako za Windows tako i za Linux. Jedina razlika je što su za Linux skroz besplatne a za Windows se nekad plaćaju. Tako je i sa programima, sve što ide na Windows ne može na Linux. Ali opet, imaš firme koje prave svoje programe za sve Operativne sisteme, npr. Skype, Firefox, Chromium… Takodje postoji i jedan program za Linux – Wine, pomoću kojeg možeš pokrenuti .exe fajlove, odnosno, programe za Windows OS. Ali ne baš sve.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.