Maksimalno zaštitite svoj Facebook nalog

Iako nas veb pregledači i antivirusi danas dosta dobro štite od fishing-a, keylogger-a, virusa itd. dosta korisnika Facebook-a se i danas suočavaju sa hakovanim nalozima.

Najčešće su to greške samih korisnika jer nisu oprezni ili jednostavno ne znaju kako da se zaštite. Zato sam rešio da sastavim ovaj članak gde ću objasniti kako zaštititi email i Facebook nalog, ali i sam računar.


Kako zaštititi Email nalog?


Ja uvek preporučujem da korisnici koriste Gmail za Facebook jer ima jednu odličnu opciju protiv neovlašćenog pristupa email-u, tj. ima dosta korisnih opcija, ali ova je najbolja – 2-step verification.

Šta je to 2-step verification ?

– Svaki put kada se neko loguje na vaš email nalog, stiže vam jedinstven kod na vaš mobilni telefon koji morate da unesete u polje, koje se pojavi na ekranu nakon logovanja, da biste se uspešno prijavili. Bez tog koda, ne možete da se ulogujete na vaš nalog. Dakle, ako neko zna lozinku vaše email adrese, neće moći da se uloguje jer nema taj kod. A ako vam stigne SMS sa kodom, a niste vi pokušali da se ulogujete, znači da jeste neko drugi i da je vreme da promenite lozinku.

Kako aktivirati 2-step verification?

– Ulogujte se na vaš email nalog i otvorite sledeći link https://www.google.com/accounts/SmsAuthConfig
– Sada ćete morati opet da unesete lozinku.
– Kada je unesete, bićete usmereni na novu stranicu gde ćete videti opciju „Using 2-step verification

– Sad pratite korake i za par trenutaka aktiviraćete ovu opciju. U procesu aktivacije moraćete da unesete vaš broj telefona na koji će vam stizati SMS poruke sa kodovima. Takođe i drugi broj kao zamena ukoliko vam telefon nije tu.

I to bi bilo to. Svaki naredni put kada se ulogujete na nalog, dobićete SMS poruku sa kodom koji morate uneti da biste završili prijavljivanje. Još da napomenem da kod važi 30 dana, tako da u narednih 30 dana od trenutka logovanja, neće vam stizati kod kada se logujete sa vašeg računara (ali hoće ako neko pokuša da se uloguje sa drugog).

Kako još zaštititi Email nalog?

– Birajte jače lozinke. Pokušajte da mešate znakove, slova i brojeve, takođe stavljajte mala i velika slova, ali se trudite da bude nešto što ćete lako upamtiti.
– Nemojte koristiti istu lozinku na više naloga. Ukoliko imate dosta naloga, biće teže upamtiti sve lozinke, pa ih možete negde zapisati, npr. na papir koji ćete sakriti. Najveći rizik da vam neko nađe lozinke je ako ih stavite u običan .txt fajl u računaru ili ako ih zapišete u telefon. Najbolja opcija je da ih pamtite, ali ako baš ne možete, zapišite ih na sigurno mesto.

Možete koristiti i servise poput LastPass i sličnih.


Zaštita Facebook naloga:


I Facebook je uveo 2-step verification opciju, što je sjajno. Dakle, ista pravila važe i ovde: ulogujete se, stigne vam SMS sa kodom, unesete kod i ulogovani ste. I ovde kod važi 30 dana ili do trenutka kada obrišete keš i kolačiće iz veb pregledača.

Takođe možete videti sa kojih lokacija ste se logovali na vaš nalog. Ukoliko primetite neku lokaciju gde nikad niste bili, znači da je neko neovlašćeno ušao. I to je znak da treba što pre menjati lozinku i uvesti  2-step verification opciju.

Kako aktivirati 2-step verification opciju na FB?

– Otvorite podešavanje naloga i odaberite Tab „Mobile„.
– Imaćete opciju da dodate broj vašeg telefona preko kojeg ćete moći slati statuse SMS-om, primeti obaveštenja itd.
– Pratite uputstvo za aktivaciju i za par trenutaka ste aktivirali vaš broj.
– Sad odaberite Tab „Security“ i aktivirajte treću opciju „Dozvola o prijavljivanju„.

 

I to bi bilo to, sledeći put kad se logujete na nalog, dobićete SMS sa kodom koji morate uneti u polje da biste dovršili prijavljivanje.

Kako se još zaštititi na Facebook-u?

– Svakako treba paziti na kakve linkove klikćete. Izbegavajte one sumnjive gde vas „navlače“ da kliknete da biste videli nešto neverovatno.
Pogledajte ovaj članak kako da prepoznate zaražene linkove.

– Zaboravite na one stranice gde morate uneti vaše login podatke kako bi dobili čipove za poker i slično.

–  Pazite se lažnih email poruka gde vas navode da kliknete na link kako bi videli sliku na kojoj ste tagovani, ili da biste aktivirali svoj FB nalog pre nego što ga deaktiviraju. Facebook NIKADA ne šalje takve poruke.

– Uvek proverite link adrese kada se logujete na Facebook. Ako taj link nije www.facebook.com nemojte se logovati.

– Besplatni čipovi, pare, krediti, i slično, ne postoje!

– Programi za hakovanje Facebook-a ne postoje! Ne preuzimajte ih.


Kako zaštititi računar?


Pored antivirusa instalirajte još neke programe tipa: Spybot S&D. Taj program pronalazi sve vrste spybotova, malvera, kolačića za praćenje i prikupljanje podataka, keyloggere i slično.

Preporučujem i da pročitate članak „Prolećno čišćenje Windows-a„.

Redovno ažurirajte vaš antivirus. Ne mogu reći koji je antivirus najbolji, svaki ima svoje mane i prednosti. Najbolji su oni plaćeni, ali ako nemate para možete se poslužiti i besplatnim varijantama. Pogledajte članak gde sam sastavio listu od 5 popularnih antivirus rešenja.

Nemojte skidati programe za „hakovanje“, najčešće ćete vi biti hakovani. Ne postoji program koji će vam dati zlatnike i razne poene za igrice na FB i igrice uopšte. Po internetu ima dosta „hakova“ za CS 1.6 koji su puni virusa, još gore ako ih nadjete na Youtube klipovima.

I najvažniji deo ste VI. Ako pametno surfujete internetom, bićete bezbedniji.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. Pozdrav, netko mi je upao u facebook prije par dana i promijenio lozinku i primjetio sam da je i od emaila promijenuta isto, stoga ne mogu nikako vratiti šifru. Kako da kontaktiram facebook administratore da sam hakirana kad ne mogu nikako naći njihov email? Ili da li imate neki savjet kako mogu vratiti hakirani profil i zaštititi ga ?
    P.S. naišao sam na ovaj sajt koji tvrdi da je moguće hakirati fb pomoću ovog programa, da li je ovo istina ili neki virus?
    http://www.howtohackfbpassword.com/kako-hakirati-facebook/

    Unaprijed hvala!

    • Reci prijateljima da prijave profil kao hakovan. Napravi novi i prijavi ga i ti takođe. Što više prijavi to bolje. Taj program je prevara, vidi se iz aviona. Verovatno su ti hakovali naloge jer si pokušao da koristiš nešto slično.

  2. Stefane na koji nacin mozemo zastititi se od poruka na facebooku od ljudi koji nam nisu prijatelji na istom..a koriste taj nacin da nas uznemiravaju…iako obelezim najstroziji filter i dalje dobijam poruku od iste osobe..a nisam u mogucnosti da je blokiram jer ona cim posalje poruku..automatski deaktivira nalog…odgovor i pomoc bi mi puno znacila…unapres hvala !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *