DosBox

DosBox je tzv. emulator za one starije DOS igrice koji omogućava njihovo pokretanje na novijim operativnim sistemima poput Viste, Sedmice i Desetke. Ovaj program kreira zasebno okruženje u okviru vašeg sistema i na taj način pokreće DOS igrice koje inače ne biste mogli.

Dakle, imate neku staru dobru igricu iz vašeg detinjstva i želite da je ponovo zaigrate, ali imate noviji Windows pa ne možete da je pokrenete. Onda preuzmete DosBox i ubacite tu igru te je sasvim normalno pokrenete i igrate kao nekada.

Naravno, program nije samo za igrice, već je namenjen i za sve DOS programe koji ne rade na novijim sistemima. Recimo, ako ste se nekad susreli sa SimCam-om verovatno ste primetili da se ne može pokrenuti taj program na novijem sistemu od XP-a. Onda u pomoć priskače DosBox emulator.

Evo kako se koristi:

Preuzmete DOSbox sa zvaničnog sajta, a potom i instalirate – dosbox.com

Kopirate folder sa igricom ili programom koji želite da pokrenete u particiju C (može i bilo gde ali je ovako lakše za kasnije snalaženje).

Pokrenete DOSbox i dočekaće vas crni prozorčić nalink na command.com (ili današnji cmd.exe), a potom morate uneti nekoliko komandi:

mount c c:\folder
C:

Iznad vidimo putanju do tog flodera gde se nalazi igra/program koji želite da pokrenete. Ako je ime foldera „oldgame“ vi tako i unesite. Ako na tastaturi ne možete da pronađete ovu „obrnutu“ kosu crtu (\), pritisnite ALT i ukucajte 92 (numerički brojevi). Problem se javlja i kod srpskih tastatura jer kada se kuca u tom programu, znakovi na tastaturi se promene.

Sada ste u folderu sa igrom/programom koji želite da pokrenete. Otvorite taj folder (van programa) i pogledajte izvršni fajl kojim se igra/program pokreće (npr: game.exe).

Sad u programu kucajte: game.exe i pritisnite enter. To je to! Igra je pokrenuta.

Da pređete u „Fullscreen“ mod, pritisnite ALT+ENTER,
Ukoliko igra „secka“, pritisnite F12,
Ukoliko igra radi prebrzi, pritisnite F11.

Više informacija, komandi, slika, objašnjenja, možete pronaći na Wiki.

Dodatak:

Jedan sajt gde možete pronaći dosta DOS igrica i pokrenuti pomoću ovog programa DOsBox – www.dosgames.com

Update: Internet Archive sada nudi 2.500 MS-DOS igrica koje možete igrati besplatno online, a koriste upravo DosBox za pokretanje istih!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *