DosBox

0

DosBox je tzv. emulator za one starije DOS igrice koji omogućava njihovo pokretanje na novijim operativnim sistemima poput Viste, Sedmice i Desetke. Ovaj program kreira zasebno okruženje u okviru vašeg sistema i na taj način pokreće DOS igrice koje inače ne biste mogli.

Dakle, imate neku staru dobru igricu iz vašeg detinjstva i želite da je ponovo zaigrate, ali imate noviji Windows pa ne možete da je pokrenete. Onda preuzmete DosBox i ubacite tu igru te je sasvim normalno pokrenete i igrate kao nekada.

Naravno, program nije samo za igrice, već je namenjen i za sve DOS programe koji ne rade na novijim sistemima. Recimo, ako ste se nekad susreli sa SimCam-om verovatno ste primetili da se ne može pokrenuti taj program na novijem sistemu od XP-a. Onda u pomoć priskače DosBox emulator.

Evo kako se koristi:

Preuzmete DOSbox sa zvaničnog sajta, a potom i instalirate – dosbox.com

Kopirate folder sa igricom ili programom koji želite da pokrenete u particiju C (može i bilo gde ali je ovako lakše za kasnije snalaženje).

Pokrenete DOSbox i dočekaće vas crni prozorčić nalink na command.com (ili današnji cmd.exe), a potom morate uneti nekoliko komandi:

mount c c:\folder
C:

Iznad vidimo putanju do tog flodera gde se nalazi igra/program koji želite da pokrenete. Ako je ime foldera „oldgame“ vi tako i unesite. Ako na tastaturi ne možete da pronađete ovu „obrnutu“ kosu crtu (\), pritisnite ALT i ukucajte 92 (numerički brojevi). Problem se javlja i kod srpskih tastatura jer kada se kuca u tom programu, znakovi na tastaturi se promene.

Sada ste u folderu sa igrom/programom koji želite da pokrenete. Otvorite taj folder (van programa) i pogledajte izvršni fajl kojim se igra/program pokreće (npr: game.exe).

Sad u programu kucajte: game.exe i pritisnite enter. To je to! Igra je pokrenuta.

Da pređete u „Fullscreen“ mod, pritisnite ALT+ENTER,
Ukoliko igra „secka“, pritisnite F12,
Ukoliko igra radi prebrzi, pritisnite F11.

Više informacija, komandi, slika, objašnjenja, možete pronaći na Wiki.

Dodatak:

Jedan sajt gde možete pronaći dosta DOS igrica i pokrenuti pomoću ovog programa DOsBox – www.dosgames.com

Update: Internet Archive sada nudi 2.500 MS-DOS igrica koje možete igrati besplatno online, a koriste upravo DosBox za pokretanje istih!

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.