Kako sakriti sliku u zvučni zapis

Već sam pisao tutorijal kako da sakrijete neki fajl u sliku, a sad ću vam pokazati kako da sakrijete sliku u zvučni zapis!

Dakle, možete napisati neku poruku, šifru, reč, pin.. bilo šta, i to sakriti u zvučni zapis formata .wav i tako obezbediti te informacije. Ako se neko nađe na vašem računaru, videće samo jedan fajl, pomisliće da je pesma i neće biti zanimljivo. Ako ipak pokuša da reproduktuje, neće se ništa čuti. Tačnije, čuće se neki zvuk koji nema nikakvog smisla (za onog ko ne zna šta je to) ali taj zvuk ustvari predstavlja sliku koju ste sakrili.

Kroz tutorijal će vam sve biti jasnije. Pa da počnemo.

Prvo preuzmite sledeće programe (besplatni su i nije potrebna instalacija):

– Coagula

Sonic Visualiser

Napravite jednostavnu sliku sa crnom pozadinom i tu napišite neku reč ili broj. Napomena: pazite da font bude što veći, ako može preko cele slike, i da to budu jednostavna reč ili neki kraći broj. Sačuvajte tu sliku negde na radnoj površini u jednom od sledećih formata: .bmp, .jpg, .gif

Sad pokrenite prvi program, Coagula, i ubacite tu sliku pomoću putanje File>Open image (Ctrl+O). Kada ste ubacili sliku, videćete je u programu a vi sad treba da kliknete na Zeleni i Crveni zupčanik u alatnoj traci u programu:

cript1

 

Program će početi da pravi .wmv datoteku u folderu gde vam je i program:

cript2

 

Sad taj fajl premestite negde na desktop i to bi bilo to. U tom fajlu se nalazi skrivena poruka koju ste napisali na onoj slici. Možete pokušati da pokrenete taj fajl ali ćete čuti samo neki zvuk. Možete promeniti naziv fajla u npr. Ime_pesme.wmv i niko neće ni posumnjati da se tu nalazi neka poruka.

Sad, kako da otkrijete poruku iz tog fajla? Lako, pomoću drugog programa – Sonic Visualiser.

Pokrenite taj program i jednostavno prevucite onaj zvučni zapis u njega, da bi se učitao. Sad opet ništa nećete videti bitno, samo nekoliko linija i to je to. Zato je potrebno da promenimo Layer i tek onda ćete videti vašu poruku.

To radimo ovako:

Na vrhu programa kliknite na Layer>ime_fajla.wav: All channels Mixed

cript3

 

E sad pogledajte, videćete vašu poruku! Možda će biti malo sabijena, ali vi samo točkićem na mišu raširite sliku i eto, vaša poruka!

cript4

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *