Koliko košta izrada jednog iPhone-a?

Svaki telefon, pa i iPhone, kada se pojavi na tržištu ima dosta visoku cenu, dok popularnost tog telefona ne padne i ne zameni ga neki drugi. A da li ste se zapitali koliko jedan iPhone zaista vredi?

Odgovor na ovo pitanje je pronašla kompanija iSuppli koja je došla do jedne dosta niske cifre. Naime, za izradu jednog iPhone5 telefona, potrebno je uložiti za delove 207$ što je za samo 19$ viša cena od prethodnog modela 4S. Na ovu cenu dodajemo i 8$ po komadu za sastavljanje.

No, još jedna cifra je 168$ za model od 16 GB do koje je došla firma UBM TechInsights.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

5 komentara

  1. A koliko su proveli Googleovi ili Amazonovi pa opet ne kostaju po 700 evra… Kako god nemaju fer cene, jer ne zaradjuju samo od hardvera, nego i od prodaje aplikacija, muzike i ostalih zabavnih sadrzaja… Ne radi se samo ni o tome, vec o cinjenica da se radi o stvarima cija vrednost opada na dnevnom nivou. Cena bi sta vise trebala biti i subvencionisana od strane proizvodjaca, kao što to rade proizvodjači igračkih konzola i Amazon sa svojim uredjajima… Tek onda su svi na dobitku i mi zato sto vise fokus ne bi bio na hardveru i stalnom medjanju istom. Proizodjačima ili kreatorima sadržaja, jer bi se bacilo više akcenta na njih, a i samim proizvodjacima jer bi zaradjivali od prodaje servisa i sadržaja, a ne bezumnom štancovanju novih uredjaja…

  2. Onda ova tema treba da se preimenuje u :
    Koliko kosta materijal za jedan IPhone.
    A koliko zaista vrijedi IPhone je nesta drugo.

  3. Da ne kosta puno materijal,a sta mislis koliko je rada i truda trebalo da se sve osmisli?
    Koliko su noci inzninjeri apla ostajali budni da bi napravili IPhone?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *